2018-04-07
前晚同朋友一行6个人黎左呢间新明记打边炉,听人讲佢地嘅牛肉好食,所以试一试。老实讲,所有食物质素都算唔错,只系某d牛肉较韧。但令我地最唔满意嘅,系佢地收费方法唔老实。首先佢第一次拎张单俾我,见到好多项目都正确,而其中一个项目[火锅酱料]单价$10冇错,但佢数目打左62个!只系[火锅酱料]你收我$620!? 全张单总数$2064!? 果下我即刻叫老板过黎,俾个落台楷佢叫佢再check清楚咩一回事。几分钟后佢更新张单俾我,大家睇到呢张单,如果check单时,通常会逐个项目加埋,当中某d有折扣嘅项目就减,最后会得出下面sub total,再计加10%,就会得出总额。但我计过sub total系$1284,而佢打出黎系$1345,佢计多左我$61。我就叫老板黎一齐当面计清楚,佢见我计完一次之后,佢话我计嘅方法错,佢话应该先将所有项目加晒,再加10%,再减返当中一d有折嘅项目价钱。好!既然佢咁讲我再以佢嘅方法计多次,但最后得出佢依然收多我20几蚊。当时我地因为赶时间要走,所以我地冇打算再同老板纠缠,佢见我地俾左钱准备走,佢离远问我地条数仲有冇问题,我就喺间舖大大声回应佢: 今晚我学到嘢,你收多我
老实讲,所有食物质素都算唔错,只系某d牛肉较韧。
但令我地最唔满意嘅,系佢地收费方法唔老实。
几分钟后佢更新张单俾我,大家睇到呢张单,如果check单时,通常会逐个项目加埋,当中某d有折扣嘅项目就减,最后会得出下面sub total,再计加10%,就会得出总额。但我计过sub total系$1284,而佢打出黎系$1345,佢计多左我$61。我就叫老板黎一齐当面计清楚,佢见我计完一次之后,佢话我计嘅方法错,佢话应该先将所有项目加晒,再加10%,再减返当中一d有折嘅项目价钱。好!既然佢咁讲我再以佢嘅方法计多次,但最后得出佢依然收多我20几蚊。当时我地因为赶时间要走,所以我地冇打算再同老板纠缠,佢见我地俾左钱准备走,佢离远问我地条数仲有冇问题,我就喺间舖大大声回应佢: 今晚我学到嘢,你收多我呢廿几蚊我会记住!
我明白做生意艰难,但都要老实、有诚意,好唔好食就另当别论。希望呢类"㓥人舖"会慢慢绝迹。