2020-11-06 289 浏览
今日放假,决定早起身搭车出黎试食旺角分店既渔场台风拉面。大约2点左右,已经见到有3个人排队,排队途中,店员会比点菜纸比客人先拣好自己食面既喜好,然后交返菜单。入到店内,墙上贴满好多人手画既动漫风既画,仲播住好熟识既日文歌,听到其他客人既谈话内容都系自己留意既“情报”,坐既位置整齐阔落,枱面好干净,唔会感到油立立咁,而且有提供搓手液及放置口罩既A4纸,气氛非常好。我点左个鱼介豚骨沾面,面量普通,其他面既配菜都系普通量。第一眼见到碗面真系饱左😂,好大碗丫!虽然系沾面,不过习惯都系试饮啖汤(沾面汁),哇!好甜!沾面汁表面有大量既鲣鱼粉,下面就系豚骨汤,而且有淡淡既酱油味,唔会油腻,汤入面有薄切竹笋,切成丁粒既叉烧,以及少量既京葱。竹笋冇怪味,唔会好硬,而且爽口,叉烧切丁,约有1.5×1.5厘米左右大,肥瘦比例平均, 份量适中,葱既份量太少,如果有一汤匙份量会好啲。而面既部分,系粗面。面上面有紫菜,柠檬角,半只糖心蛋。我既食法系先用柠檬角唧啲柠檬汁落面,然后夹起一啖面点一下沾面汁,用汤匙装起沾左面汁既面黎食。夹起时感觉到面身好重,食落面身爽滑,咬落都好弹牙,冇碱水味,沾左面汁后有淡淡既鲣鱼粉既
今日放假,决定早起身搭车出黎试食旺角分店既渔场台风拉面。

我点左个鱼介豚骨沾面,面量普通,其他面既配菜都系普通量。
第一眼见到碗面真系饱左😂,好大碗丫!
竹笋冇怪味,唔会好硬,而且爽口,
叉烧切丁,约有1.5×1.5厘米左右大,
肥瘦比例平均, 份量适中,
葱既份量太少,如果有一汤匙份量会好啲。

而面既部分,系粗面。
面上面有紫菜,柠檬角,半只糖心蛋。
我既食法系先用柠檬角唧啲柠檬汁落面,
然后夹起一啖面点一下沾面汁,
用汤匙装起沾左面汁既面黎食。
夹起时感觉到面身好重,食落面身爽滑,
咬落都好弹牙,冇碱水味,
沾左面汁后有淡淡既鲣鱼粉既香味以及豚骨汤既甜味,仲有加左落面既淡淡柠檬酸味。

我食左大约半碗左右已经好饱,如果胃口大既朋友,或者男士黎食既话会好满足吧!
而价钱都系大众化价钱,今次我点既沾面加一罐可乐都系95蚊,因为我想试原味既汤,所以拣左最原味既沾面,下次可以试下其他味既面呢。😊😊

要注意一点:
渔场台风系下午3点30分到5点30分系落台时间,黎个阵要留意返时间哦。
旺角店既渔埸台风晏昼系只卖沾面,
夜晚先会卖汤面,想食汤面既话要留意时段。

虽然自己并唔太钟意食沾面及粗面,😅😅😅
不过都会以平常心去试食。