2019-05-03 1552 浏览
最近Weekend都以西餐西茶作伴,呢个周末老公话想食点心,一向钟情brunch buffet既我又起了任食点心的念头<利宝阁>周末饮茶本身大中小点都有7折,不过计一计任食只系$148,又可以吃多点款式, 何乐而不为?!呢度order点心系以件计,所以唔怕一笼几件咁黎,又可以试多点款式。第一次点菜,点得太多,上菜速度亦不慢,所以一下子放满台子,邻台都望了一眼先来开胃前菜:陈醋云耳,香浓既黑醋味道,酸酸的特别开胃!准山黑木耳百合,鲜准山生津补阴,质感爽滑,配埋鲜百合整体味道清新,好有净化肠胃既感觉! 按人头一人一只既原只鲍鱼酥,卖相唔错,下面既洋葱烟肉挞,几香口!花胶灌汤饺,饺皮唔算好薄,不过馅料满满,有虾冬瓜蓉肉粒等。鲍汁凤爪,入味再炆透一点更好。咸菜猪肚,胡椒味突出猪肚唔会有阵味。热辣辣即炸鲮鱼球,配上蚬蚧酱,满口鱼香!沙田鸡粥,粥底很绵有米香,鸡肉鲜味渗透整碗粥~ 鲜味珍珠带子肠粉猪脚姜沙嗲金钱肚杞子鱼滑娃娃菜我地只点了数款点心,虾饺烧卖当然系必点。虾饺 皮薄透亮,内里虾肉爽弹鲜味仲有我最爱既在鹌鹑蛋烧卖,平日只有我一人食所以饮茶都好少会点~ 今次可以点一粒过过口瘾

先来开胃前菜:陈醋云耳,香浓既黑醋味道,酸酸的特别开胃!

花胶灌汤饺,饺皮唔算好薄,不过馅料满满,有虾冬瓜蓉肉粒等。
鲍汁凤爪,入味再炆透一点更好。
咸菜猪肚,胡椒味突出猪肚唔会有阵味。
热辣辣即炸鲮鱼球,配上蚬蚧酱,满口鱼香!
沙田鸡粥,粥底很绵有米香,鸡肉鲜味渗透整碗粥~
鲜味珍珠带子肠粉

猪脚姜
猪脚姜

沙嗲金钱肚
沙嗲金钱肚

杞子鱼滑娃娃菜
杞子鱼滑娃娃菜
我地只点了数款点心,虾饺烧卖当然系必点。
虾饺 皮薄透亮,内里虾肉爽弹鲜味
今次可以点一粒过过口瘾
没有点炸物,试试萝卜丝酥饼,外层酥皮一层一层,咬下去入面都系一丝丝,散发出萝卜清清甜甜既味道~
苹果叉烧酥都唔错!
由于用餐2小时,差不多时间点甜品
杨枝甘露,金柚粒、芒果西米,分量用料唔少,仲带出一点椰香
用小胶盒装住既香芒布甸,唔怕食得太多,布甸口感幼滑软密!
蛋白杏仁茶唔会太甜。
养颜贡枣糕,以千层既做法,可以一层一层咁食,蒸热左又香又软~
整体不错!唔会因为任食质素差左~
 呢个价钱几抵食,已经book埋母亲节黎多次 !!

**记得食得哂先好啦嗌,要珍惜食物喔**