2013-06-28 1261 浏览
latent image呢间café第二次黎了!第一次系朋友包场,今次就特登同咖啡精友人喺周末黎品味咖啡 (扮下野)!店名latent image一d都唔似café,本身系影楼,店主系摄影师,又钟意”品味咖啡”,所以就开放部分studio化身coffee corner做埋生意。Café开周三至六,不过每日净系做5个钟头生意,下午2点开,晚上7点就收舖(请人唔该揾我pls!),想试就预早d la。店主仲话有时会因接摄影job会改开放时间,提提大家最好去佢fb睇post又或者打电话问下先woo。Order左4款甜品:咖啡挞、”摄影师推介”、拿破仑同棉花糖夹饼。作为招牌甜品既home made咖啡挞,挞馅有好浓郁咖啡口味,好滑!挞底系我最最最爱既牛油底,非常松化,赞赞赞!我地去到都未够4点,但都只系卖剩一件jar!店主话下次可以先预订咁话㖞!Menu上面有项”摄影师推介”,一问之下原来系咖啡焦糖炖蛋,又试!蛋香同咖啡又几夹bor。咖啡甜品以外,食极唔饱嘅我地仲order左拿破仑:杏仁香、奶油甜、饼脆松化;棉花糖夹饼,香口甜甜地,店主形容系”传统o靓仔味道”,又几贴切woo!同行友人系咖啡精,
Order左4款甜品:咖啡挞、”摄影师推介”、拿破仑同棉花糖夹饼。作为招牌甜品home made咖啡挞,挞馅有好浓郁咖啡口味,好滑!挞底系我最最最爱既牛油底,非常松化,赞赞赞!我地去到都未够4点,但都只系卖剩一件jar!店主话下次可以先预订咁话㖞!Menu上面有项”摄影师推介”,一问之下原来系咖啡焦糖炖蛋,又试!蛋香同咖啡又几夹bor。咖啡甜品以外,食极唔饱嘅我地仲order左拿破仑:杏仁香、奶油甜、饼脆松化;棉花糖夹饼,香口甜甜地,店主形容系”传统o靓仔味道”,又几贴切woo!
同行友人系咖啡精,叫左杯精品咖啡,话好有果香、花香味…(见个friend懒认真试味挂住笑唔记得边度嘅咖啡豆嘞)
;我唔系好饮得斋啡,我杯cappucino好滑好香,嗒真d又真系饮到咖啡甘甜味!但系唔好咖啡既朋友仔选择就相对少嘞,柠茶柠水外就有朱古力同埋个人认为 ”入门级咖啡”既mocha。
拿破仑
咖啡挞
棉花糖夹饼
题外话/补充资料: 环境舒服!得几张枱为左比空间食客,喺香港真系买少见少!我应该会再不时帮衬的! 店主好nice,有时同我个friend倾下咖啡,又同隔离枱讲影相,气氛好好呢!
2013-06-22
拿破仑