餐厅: 周記點心
资讯:

以前好钟意同家人、朋友去酒楼饮茶,食下点心、饮啖茶,虾饺、烧卖、叉烧包等等,样样齐,想食咩嗌咩。不过,而家多咗好多点心专门店,大部分都几好食,话晒专门食点心嘛。今次,特登嚟到西环嘅周记点心,听闻佢个芝麻虾多士,以及西多工做得好岀色,所以,专程来试食佢招牌菜。芝麻虾多士 $42 (7/10)外面系面包烘成多士,再夹上手打虾蛟,沾满一层芝麻再炸,芝麻多士香脆无比,脆到有声,入面嘅虾蛟系爽口。奶黄流心西多士 $34 (7/10)金黄色嘅西多士外观已经十分邪恶,切开𠮶时,入面嘅流心奶黄不停爆漳,好似火山熔岩咁涌岀黎,十分澎湃!除咗呢两样,当日我同朋友仲叫咗凤爪排骨饭、煎蛋牛肉饭、虾饺烧卖、马拉糕、红油炒手。其他点心质素正常,味道唔差,只系没有太特别。而我地食过以上嘅点心之中,个人觉得虾饺系几正,皮薄而且晶凝通透,见到入面啲虾,马拉糕系众点心之中最唔差,质素有如淘大点心𠮶啲无差别。小总结: 整体点心只属普通水平,不过不失,唔同点心有好有唔好,不过,佢岀名嘅招牌点心 - 芝麻虾多士、奶黄流心西多士系岀名嘅。虾多士外脆内爽,西多士入面流沙流岀黎都几震撼,至于,价钱方面,唔算太贵,三个人做咗九十元左右

芝麻虾多士 $42 (7/10)

奶黄流心西多士 $34 (7/10)

小总结: 整体点心只属普通水平,不过不失,唔同点心有好有唔好,不过,佢岀名嘅招牌点心 - 芝麻虾多士、奶黄流心西多士系岀名嘅。虾多士外脆内爽,西多士入面流沙流岀黎都几震撼,至于,价钱方面,唔算太贵,三个人做咗九十元左右。
2020-05-31
  • 芝麻虾多士