2017-01-20 1188 浏览
专程由 V-City 走到虹桥想食鸡煲,谁知执左笠啰,唯有见咩食咩啦。见泰菜有位唔洗等,试试无妨。九点半冲入店内,一个食客都无㖞,只有泰藉侍应肥婶婶在用餐,称收 11 点半,慢慢坐唔洗急。对此食店泰好味完全唔认识,上网睇睇有咩招牌菜先,原来开业都已 10 年,但食评麻麻乍㖞。无有怕,做食家最基本条件就系要有冒险精神,黎咪黎啰 ﹗泰藉老板懂一点点广东话,但囡囡就只懂泰文,虽然识既广东话有限,依然陪住我地食野倾计添。两父女都非常亲民,还容许我地只定春放出黎,唔洗困系狗袋入面呢。囡囡原来系曼谷读兽医的啊,依家放紧假所以黎左香港渡假顺便帮下手,利害㖞。食过多间泰菜馆,泰式煲仔菜都系第一次见,而且有鸡煲呀 ﹗女皇要十点先收工,再返屋企带埋定春过黎,我已经好肚饿喇,叫个小食顶住先得。细味 menu 睇下有咩好野食先,真系好多款色,好多都想试啊。花多眼乱,睇黎要帮衬十多次先可以试得晒泰好味既出品呢。menu 上不泛特色菜肴,好有趣,从未见过。腌生肠?肥婶婶话系辣,不过今日货唔靓,所以无落货㖞,阴功猪无得试。长方形舖面装潢都好光猛、简约、骨子,卫生都合格。泰象啤,行到气喘梗系要叹支冰冻啤酒喇,樽面结晒

menu 上不泛特色菜肴,好有趣,从未见过。腌生肠?肥婶婶话系辣,不过今日货唔靓,所以无落货㖞,阴功猪无得试。长方形舖面装潢都好光猛、简约、骨子,卫生都合格。泰象啤,行到气喘梗系要叹支冰冻啤酒喇,樽面结晒霜,入口打冷阵,爽呀 ﹗

碳烧猪颈肉,点解咁耐既?原来即烧翻热,唔系微波炉叮㖞,有诚意 ﹗闻到已经流晒口水,香气似层相识,似十足烧猪肉干既味道呀 ﹗急急掉旧入口,松软充满弹性,完全唔肥腻,唔会油淋淋,非常干爽㖞。烧得外层甘香微脆,燋香非常,每一口都充满肉汁。原味已经非常可以,沾上秘制酱汁更加惹味,食唔停口,送啤酒正到痺呀 ﹗

泰式凤爪,索一索,香气十分清新㖞,入口凉浸浸够晒冻,最怕室温或微暖感觉。无骨凤爪非常爽脆弹弹,味道够酸带甜好醒神开胃,散发著微辣而且还有浓浓强烈鲜茄味道,我地都十分喜欢,食都心心眼。比起红椒力量、泰海鲜、红蚂蚁、泰皇悦、等等,都更出色 ﹗

泰式生虾,上个月曼谷后既算次生虾。腍劈劈,肉质死实,无虾味无鲜味,泰式酸汁略咸泛著微辣。汁都还可以,虾就完全唔得。泰式炒通菜,蒸完再兜非常有印尼 feel,虽然无镬气,但都热腾腾,爽嫩多汁不干硬,鱼露鲜香,味道达标。

泰式干炒鸡肉河,香喷喷劲有镬气㖞,广东炒河感觉浓厚,干炒牛河画面在脑内闪过。几乎食不到的鸡丝,有几条作点缀,当然个炒河唔会食到有鸡味啦,而且炒得几碎下,幸好味道搭救。咽韧黏黏滑滑河粉非常可口美味,蛋花加酱油香甜非凡,辣椒酱都唔洗加,原味劲好食呢。

明炉冬阴功乌头鱼,个汤有肉松既?我觉得似酸辣肉松多过冬阴功㖞。耐心等候汤底滚开,期间要不停将汁淋上鱼身不同部位,因为受热唔平均,而且汤只浸到鱼既 4 份 1 都无,底就够热,面又点会热呢 ﹗最好一边滚开后再反另一边再滚,整条鱼先够热麻。

完成可以出炉喇 ﹗浅尝几口冬阴功汤,酸味浓而不辣,茄味突出,还隐约有点鱼味道,好饮又开胃。扫开香料夹出鱼肉,白烟直喷,好有气氛呢 ﹗鱼肉再三系汤汁上打滚再掉入口,啖啖肉劲满足,鱼味实净,欠缺鲜甜味。汤好好、鱼平平,一试无妨。鲜芒果冰,新鲜芒果榨汁,鲜甜幼滑好好饮呀,必试。

泰式炸虾饼,吉列虾饼?好得意㖞,吉列感强烈,咬到索索声劲松脆。食得到微弱的虾味,肉汁稍削,质地偏硬实,滚上大量甜酸酱都可口合格既。

泰式醉鸡煲半只,仲唔被我食到您 ﹗老板谂左好耐先答应煮比我食乍,因为今日无预备呢,依家即刻处理,麻烦晒啊。静候汤底滚起,立即倒晒鸡件去浸先,老板亲自帮我加酒呢。

跟广东菜唔同,鸡无用酒先腌㖞。起动 ﹗试下何为泰式醉鸡汤先,有酒味的香茅辣椒汤,没什么特别,无意见。肥美鸡件㖞,半只份量都不少。皮肉都非常嫩滑,又唔会太肥,不过完全无味,失败。其实我好想要辣椒豉油点鸡食呢,鸡件腌左先好更好味,汤底加多点泰国香料会更好。味道一般的平凡单调,试一次便够。

豉汁炒蚬,静蝇蝇地上台,无声无色无烟无热力,明显地兜个汁出货。超级混浊的豆豉味道,落得太多,太强烈喇 ﹗蚬肉彷如汆过几次水一样,缩晒水变得瘦猛猛干争争,橡胶般的质地,无蚬味无鲜味无海水味。汆过水都仍然有砂,整碟味浓而阴沉,真系唔多掂。食左两三只已经想放弃,但老板问点解唔食呀?好难食吗?唯有免为其难全部食晒去啦。

泰式虾仔湿炒河,叫错左湿炒添,我地其实想食干炒呢。虾仔烚到过晒火,干硬鞋无味道。炒河芡汁甜甜的,连河带汁扫入口味道不错,大量杂都都甜美满意。
泰象啤
泰式凤爪