2020-10-09
餐厅:红星餐厅 (北角)地址:北角健康村2期UG10号舖早一排去完筲箕湾𠮶边食The starred,介绍过佢哋嘅复古奢华装修✨,呢排去开北角𠮶头,咁啱见到佢哋另一间分店——红星餐厅,决定入去二刷🍴,试吓佢哋唔同嘅食物😋虽然佢哋堂食嘅午餐都要接近$100左右,但系外卖自取嘅话,最平$40就有交易😍,基本上唔同嘅肉类、意粉同饭都有,都有几多唔同选择,附近嘅街坊或者喺附近做嘢嘅人就要留意喇😎美国牛封门柳配鲜菇烧汁 $180封门柳即系牛嘅横膈膜外肌肉🐂,每只牛只有一条,而且肉味非常香浓,差唔多系成只牛入面最浓郁嘅部位;虽然纹理比较粗大,但系肉质好嫩好柔软🤤,亦唔会好肥腻,所以价钱都比较昂贵。7安士嘅牛封门柳加上鲜菇烧汁🍄,鲜香惹味,捞埋心型嘅红糙米饭就啱哂😋香煎鱼柳配菠菜忌廉汁 $90鱼柳有差唔多成只手掌咁大块🤓,煎过之后外层有少少脆,而肉质内层就新鲜绵滑,入口即溶🤩,唔太钟意汁嘅人就可以叫佢分开上,因为都几多几creamy🙈,不过好彩我个人都几钟意呢只汁,令鱼柳无咁dry最后梗系要食埋佢哋招牌自制芝士饼(+$15)啦🧀,松脆嘅饼底,加埋有少少似雪糕质感又唔heavy嘅芝士饼,真系百食不厌
地址:北角健康村2期UG10号舖
美国牛封门柳配鲜菇烧汁 $180
封门柳即系牛嘅横膈膜外肌肉🐂,每只牛只有一条,而且肉味非常香浓,差唔多系成只牛入面最浓郁嘅部位; 虽然纹理比较粗大, 但系肉质好嫩好柔软🤤,亦唔会好肥腻,所以价钱都比较昂贵。7安士嘅牛封门柳加上鲜菇烧汁🍄,鲜香惹味, 捞埋心型嘅红糙米饭就啱哂😋
香煎鱼柳配菠菜忌廉汁 $90
鱼柳有差唔多成只手掌咁大块🤓,煎过之后外层有少少脆, 而肉质内层就新鲜绵滑,入口即溶🤩,唔太钟意汁嘅人就可以叫佢分开上,因为都几多几creamy🙈,不过好彩我个人都几钟意呢只汁,令鱼柳无咁dry
最后梗系要食埋佢哋招牌自制芝士饼(+$15)啦🧀, 松脆嘅饼底,加埋有少少似雪糕质感又唔heavy嘅芝士饼,真系百食不厌