2017-05-01 380 浏览
旺角到处都系美食,行完街,经过呢度,都几多人等位,一于试下,等左阵,好快就有位。呢度主打龙虾菜式,我地当然唔会「倒行逆施」,一于龙虾龙到底(除左甜品)~汤之中龙虾汤系我至爱,先嚟个法式干邑龙虾汤 - 浓浓龙虾味,过咸,但口感细滑。配上一条多士,好靓。呢度最出名系Kama龙虾汇,有齐龙虾包、烤蒜蓉牛油龙虾半只、龙虾什锦海鲜石锅汤乌冬/饭。我哋都未叫,隔离枱已经嚟左锅乌冬,香味四溢到我地都闻到,既然龙虾汇都包埋,唔谂咁多,决定叫。一上枱已经摆好靓,好吸引。一篮子炸薯条,仲有埋炸蕃薯条,几特别。龙虾包 - 个包好大个,夹满晒拆左壳嘅龙虾肉,啖啖肉好滋味。烤蒜蓉牛油龙虾半只 - 肉质非常弹牙,仲有好多龙虾膏。龙虾什锦海鲜石锅汤乌冬 -  热辣辣嘅汤底好鲜甜,乌冬弹牙,大碗而且足料。香脆炸鸡翼配龙虾芝士汁 - 一共有四只鸡翼都算大只,炸到松脆的外层铺左芝士碎,几match几好味。龙虾芝士汁有火暖住,特别惹味。(个火经常熄,但侍应都不厌其烦帮我地点返著)个酱汁碗嘅直径太短,鸡翼唔可以打横去点个酱料。建议餐厅俾只细匙羮食客加啲汁,或者干脆揾个大少少器皿。甜品有六款选择,店员话都几多人叫Apple C

法式干邑龙虾汤
龙虾包
烤蒜蓉牛油龙虾半只 - 肉质非常弹牙,仲有好多龙虾膏
烤蒜蓉牛油龙虾半只
龙虾什锦海鲜石锅汤乌冬/饭
香脆炸鸡翼配龙虾芝士汁 - 一共有四只
香脆炸鸡翼配龙虾芝士汁
甜品有六款选择,店员话都几多人叫Apple Crumble,推介俾我地。好,试下先!
苹果金宝用铁PAN上枱,睇落唔系好大份,但食落就知份量十足。拣左曲奇味雪糕,放左几粒大爆谷装饰,仲淋上焦糖浆。
十分邪恶!
苹果金宝
幸好佢用燕麦片代替牛油面粉粒,减低油腻感。苹果去皮切为片状,再以无盐牛油、玉桂粉、糖煮至焦糖色,再铺满盘底,用料十足。
温馨提示: 呢度啲嘢食嚟得都算快,建议可以分开点,热辣辣就更加好食~
法式干邑龙虾汤
龙虾包