2019-05-14
一行三人想帮衬一下附近小店,见勤记都系食家常小菜,谂住试下佢。铺面唔算好大,十张枱度,我地入左都仲有两张枱剩。餐牌就小小地,有六个晚餐同几个海鲜。其实我地都细食,惊食唔哂,于是拣左两个𩠌,想要条菜,打算落单嘅时候问问有冇菜食下。老板娘正全神贯注睇紧倚天屠龙记,我地举手,老板娘一开头都视而不见,之后见其他伙计出紧菜,唯有走埋黎落单。老板娘一开始已经面露不悦:「讲啦!」我:「我想要,呢个,同呢个,另外想问问有冇菜呀?」娘:「黑板」其实黑板冇菜我:「会唔会有其他.....」其实未讲完......娘:「黑板,自己睇啦,冇架啦!」其实都已经嬲嬲地,我是但要左个。我唔系咩恩客,你亦都唔系收我咩大钱,我仲要阻住你睇倚天屠龙记最精彩嘅六大派围攻光明顶,但都系想阻你两分钟我就静静地食饭架啦,你唔驶咁样比面色同比气我受嘅......😰其实如果你睇唔起年青人或者学生,大可以唔做佢地生意,何必要打开门做生意仲要难受,又或者你系倚天屠龙记嘅粉丝,唔睇唔得,你大可以同我讲等阵先帮我落单,我唔介意,因为我都知好好睇,又或者你可以上网睇,我食迟几廿分钟唔会死架。公道讲句: 佢嘅食物唔差嘅,真系好似屋企饭咁,仲有碗汤水
老板娘一开始已经面露不悦:「讲啦!」
我:「我想要,呢个,同呢个,另外想问问有冇菜呀?」
娘:「黑板」
其实黑板冇菜
我:「会唔会有其他.....」其实未讲完......
娘:「黑板,自己睇啦,冇架啦!」
其实都已经嬲嬲地,我是但要左个。
公道讲句: 佢嘅食物唔差嘅,真系好似屋企饭咁,仲有碗汤水🍲,铺仔小小地,仲有电视𩠌下饭,多数都系街坊,冇咩🇨🇳大陆人。但服务就真系几劣下,小铺厨房细出菜慢少少,可以理解,但对人用呢种唔太礼貌嘅态度,不了。
一句讲哂:如果你唔介意比少少钱有啖饭食下但要比人呼呼喝喝,可以试下。我就冇下次啦。