2019-02-01
要同友人食牛一饭,唔一定要食西餐/日本菜,佢选择黎呢间主打新加坡菜嘅餐馆虽则话系新加坡菜,但望落亦有广东菜食,照顾唔同客人口味设有卡位及圆枱,适合几个至大班亲友黎开餐,今晚可以有卡位坐,舒服宽敞,饮啖茶,食下小食,慢慢睇下有咩岩食先!未开始食饭时,先食呢客蒜香红海蜇头 ($75)作为前菜海蜇头口感相当爽脆,浸于香蒜粒加醋汁当中,味道酸中带甜,又够清凉,整体效果相当好,好开人胃口呀!呢客姜葱爆鲈鱼片 ($108)就岩晒想食鱼但又想啖啖肉嘅友人鲈鱼片肉质都几滑,配以大量姜葱一齐炒,有助去走腥味之余仲多一份惹味!平时汤水少,一有机会都想饮番碗汤,呢度有多款靓汤,呢煲系淮山杞子螺头汤 ($178),原煲上用火炉保持热度,唔怕饮到尾时变冻! 赞!汤清唔油腻,饮落味道充满螺头香味,热辣辣好好饮,饮完一碗感觉舒服!睇下几足料,鸡脚骨都煲到腍晒,咁啖汤点会唔正呢?!生日饭又点少得鸡呢?! 呢客金牌脆皮鸡 (半只/$168)系牛一人话要食,半只份量都几对眼,仲要有埋炸虾片伴碟,童年回忆返晒黎!烧鸡披上一身金黄色战衣,皮炸至香脆又唔多肥膏,食多片都无咁罪恶; 而鸡肉都几滑,配埋个烧鸡汁食,又确系好味㖞
虽则话系新加坡菜,但望落亦有广东菜食,照顾唔同客人口味
未开始食饭时,先食呢客蒜香红海蜇头 ($75)作为前菜
睇下几足料,鸡脚骨都煲到腍晒,咁啖汤点会唔正呢?!
烧鸡披上一身金黄色战衣,皮炸至香脆又唔多肥膏,食多片都无咁罪恶; 而鸡肉都几滑,配埋个烧鸡汁食,又确系好味㖞!
腐乳炒空心菜 ($68),即系腐乳炒通菜,有几条椒丝但无辣度,放心食! 腐乳份量几重手,通菜入口无渣!
呢客古早鱼香老鼠粉煲 ($108),可算系饭面类中嘅代表作,原煲上保持热度,食时侍应会帮忙加入桔仔油及咸鱼茸再捞均
煲中有只蛋,能增加香滑度; 老鼠粉即系银针粉,入口滑溜; 其他配料有虾,椰菜,肉碎,菇碎等,味道浓郁又有唔同口感
食一碗又点会够喉?!
侍应细心待客又有礼,仲要无限时交枱,难怪差唔多全场爆满