2024-02-03 1042 浏览
揭开食物地图,今次目标系和平饭店。手开工,小笼包先上阵,啱啱好嘅肉汁一咬即流,真系够晒滋味👍。生煎牛肉饼外皮脆卜卜,牛肉鲜味,又有汁水,好正!担担面花生味够晒香,微辣带劲,但个炸排骨啲分量似乎炸过头,硬净净,希望下次改善。至于脆皮猪手,听话脆得嚟唔会干,试过之后确系入口即化,不过味道就重咗𠮶丁点😅。食完今次嘅丰富晚餐,上海粗炒同炒年糕实在引起我注意,粗炒唔只肉条鲜美,连时蔬都晒味,而炒年糕口感软糯,个汤汁完全浸入年糕每一角落,味道够晒层次!时蔬竹笙配搭得嚟清新,炒饭类又唔油腻,有调头味嘅打算。最后嘅酸辣粉面,辣中带酸,平衡得好好;高力豆沙,热辣辣𠮶阵最正!下次同朋友拉队再冲,再拣几样新尝试🥢😊🔥。