2024-01-26
哗!今日行过「洪记潮州卤味」,楼下传来阵阵潮汕卤水嘅香味,真系撩拨晒我嘅味蕾❣️ 店里头𠮶种家庭式嘅气氛,加上卤味满桌咁铺开,简直就系平民美食天堂㗎!卤水鹅真系入口即化,𠮶啲肉滑得黎紧系多汁,啖啖都系嘅软嫩肉质。佢𠮶卤汁味道浓郁得嚟唔会过咸,配埋碟仔嘅卤豆腐同酸菜,哗,简直完美!鸭掌同鸭翼更加系惊喜,软糯嘅口感融合埋卤水嘅香甜,就算系平时不太掂鸭嘅朋友,我保证,呢度嘅卤味会令你改观!鸭掌啖啖肉,吱吱声咁食落去,啲胶质又好,美容又滋润!至于卤水墨鱼,哇,真系正宗潮州风味!口感微辣又爽脆,每一啖咬落去都有种讲唔出嘅「靓」!潮汕卤水呢家嘢,真系考艺术同手艺,洪记做得出色。🥢 唔驶飞潮州,响呢度就可以叹到地道风味,平民价钱享受高级滋味,真系正!无论揾食下酒定系打边炉,咁款卤味都得㗎家~ 查实,大推❗️😍👌