2019-07-23
周末咁啱朋友生日,于是请朋友食呢件位于铜锣湾想试好耐既日本寿司 --- 楽寿司Kishoku. 一上到楼上出电梯已经觉得有惊喜. 餐厅门口日式庭院设计配上自动门慢慢打开,有如柳暗花明又一村.楽寿司以厨师发办 Omasake作为其中一个主打, 来呢到当然要试试佢地寿司师傅既手艺. 楽寿司中午已经有得order 厨师发办.并按寿司件数和用料划分. 而我地今次系试咗9件寿司既套餐.话明厨师发办, 当然每日款式各有不同. 寿司食材系依照厨师选择和当日食材新鲜度去编排,再由寿司食材味道由清淡到浓味呈现系食客面前. 我地今日厨师发办套餐包括:前菜平目鱼寿司剥皮鱼+鱼肝寿司 – 由呢道寿司开始味道已经开始转浓, 鱼味鲜甜配上浓郁既鱼肝简直绝配!沙丁鱼寿司赤目鱼手卷松叶蟹寿司赤贝寿司大toro压轴既马粪海胆寿司 – 马粪海胆分量够多,而且新鲜鲜甜. 厨师更用唔太咸既米雪盐轻轻调味, 更具画龙点睛之感!最后还有一杯雪糕作结 非常完美的句号
楽寿司Kishoku.
前菜
平目鱼寿司
剥皮鱼+鱼肝寿司 – 由呢道 寿司开始味道已经开始转浓, 鱼味鲜甜配上浓郁既鱼肝简直绝配!
沙丁鱼寿司
赤目鱼手卷