2023-12-10 326 浏览
踏进呢家小店,香气四溢得我个胃口瞬间挂住档。原来,今日嘅主角系𠮶啲粉面通–香港街头常见,但做得出色嘅,真系少之又少。拣咗座靠窗嘅位,等待嘅时间充满咗期待。第一口「炆牛腩粉」,啱啱好嘅软硬度伴随著渗透肉香嘅汤汁,入口之后味道层次分明。牛腩又炆得富有弹性,唔会过烂,嚼劲十足。香滑嘅面条同那种闪闪发亮嘅牛腩一齐系口感上面真系揸fit晒!😋再嚟个「豉油王炒面」。啲面爽口得黎边缘带嚟嘅脆感好似在告诉你来到咗快乐嘅顶点。冚家铲,啲豉油味香得渗入每一根面条,令到成碟嘢食流露出深厚嘅经典香港风味。正喺整个享受过程中,𠮶边桌嘅「咸鱼鸡粒炒饭」嘅香气扑鼻而来,下次一定要试。有时候,最简单嘅食材经过巧手,就能变成味蕾上嘅艺术品。落单时,老板嘅笑脸加埋随和嘅态度,令人觉得彷佛唔光系黎吃饭,更似系朋友家中作客。就算系平平无奇嘅一餐,都因为咁样嘅小细节而感觉温馨。匆匆吃完,左口袋嘅手机震动咗下,一望计机板,时间唔觉不觉已经过去。真系话,美味同欢乐嘅时间总系特别短暂。至少,这家小店嘅美食,值得我再挨多几个红绿灯啦!🍜🥢👍