2017-04-25 479 浏览
上星期风和日丽,就梗系抓紧春天嘅尾巴,同挚友一齐郊游下,同阳光玩吓游戏。香港嘅郊游地点众多,个人最钟意嘅就系大尾笃。大美笃最杀食嘅地方,除咗系无敌嘅大海景之外,仲可以踩单车、放风筝、撑艇仔,钟意玩乜都得。 另外一个最好嘅地方, 就系大尾笃有好多任食烧烤场, 玩完肚饿可以大吃大喝一餐, 非常满足。在云云众多嘅烧烤场之中, 我就最钟意屹立十年嘅《巴希雅海湾重庆烧烤》。 呢度最吸引我之处, 就系巴希雅并唔系一般嘅港式烧烤,而系一串串嘅重庆烧。重庆烧同一般港式烧烤好唔同,长方形嘅烤炉入面放有可以燃烧三个钟嘅炭, 所以唔使烧两转就加炭,又要拨、又要吹咁麻烦。 而且呢只炭温度非常之高, 好快就可以将食物烤熟。 特别之处系呢度提供咗重庆烧烤必备嘅孜然粉、辣粉、同酱油。 如果想食蜜糖嘅话, 就要自己去买啦。呢度嘅食物种类非常之多, 好多喺重庆烧烤食到嘅串烧呢度都有。除咗烧烤嘅食物之外, 仲有麻辣皮蛋同凉拌青瓜, 两种凉菜都非常出色, 麻味、蒜蓉味突出, 估唔到喺烧烤场都有质素直迫川味店嘅前菜,赞~先讲蔬菜类, 有食重庆烧必点嘅矮瓜,烧法好简单, 将整条矮瓜放喺烤炉上面烤至软淋, 再分成一半, 搽上水同
先讲蔬菜类, 有食重庆烧必点嘅矮瓜,烧法好简单, 将整条矮瓜放喺烤炉上面烤至软淋, 再分成一半, 搽上水同酱油, 令到矮瓜肉烤至软身, 再撒上孜然粉同辣粉, 假如有信用嘅话, 味道同感觉真系同出面嘅重庆烧百分百相似。
另外仲有食日本串烧经常食到嘅烧白果, 白果烧好后搽上酱油, 口感烟韧, 带点微咸, 健康又好味。
另外仲有京葱,将京葱混合肉类一齐烧, 更能提升烤肉嘅鲜味。
不得不赞嘅系每人一只嘅海虾, 烧海虾时记得唔好烧得过火, 因为烧度过龙会痴壳。海虾size中等, 而且虾肉弹牙,绝对唔发霉,简直令人喜出望外。
至于肉类, 基本上无论鸡肉、猪肉、牛肉、抑或羊, 质素都相当高。食唔出有松肉粉味道,而且腌料味道都有几个选择。 个人推介,烧鸡串,鸡肉相当入味, 由于火,炉够猛, 可以锁紧肉汁,烧嘅时候可以除个人口味撒上孜然粉同辣粉, 增添重庆感觉。
千祈唔好唔记得换菠萝同香蕉。菠萝每人可以换取一件, 烧过后嘅菠萝水分蒸发, 甜味更加浓郁, 用嚟做饭后果,又好味有消滞。
至于香蕉, 将整条香蕉消至发黑后,可以拿到收银处 添加朱古力酱, 无论大人同细路仔都抢住食。
虽然烧嘅时候都几忙, 因为火炉够猛,稍一不留神就会烧成炭黑。但系重庆烧真系风味十足, 好有食街边串烧嘅感觉。
估唔到支持咗《巴希雅》近10年, 质素都能够保持, 实属难得,难怪成为大家假日之选。嚟紧嘅假期,不妨同亲戚好友一齐来享受 一下阳光丫。
午餐
  • 烧香蕉