2022-04-20
星期四晏昼同女朋友上网揾咗一间喺旺角食酸菜鱼做晚餐,咁就去试吓。大约晏昼5点去到,唔使等位就可以即刻入座。佢嘅招牌菜系冷锅酸菜鱼,因为女朋友唔食得辣,所以叫咗个走辣嘅冷锅酸菜鱼。除咗冷锅酸菜鱼之外仲叫咗一份炸墨鱼丸,一份青瓜,一份黑糖糍粑同埋两杯沙冰。可能因为人少嘅关系,上菜速度都几快。店员都几有礼貌。至于食物方面,酸菜鱼味道唔错,鱼肉份量都多,价钱都合理。配菜方面都好足料,仲有唔少嘅阔薯粉。不过唯一美中不足嘅系,虽然我叫咗走辣,但系佢个冷锅酸菜鱼就落咗好多胡椒粉,搞到食起上嚟有好强烈嘅胡椒粉辣味,变咗唔系走辣嘅感觉,虽然唔太影响到本身酸菜鱼嘅味道,但系就影响咗走辣嘅体验。至于小食方面,味道就冇咩特别,份量都颇多。但系沙冰就好失望,杯蜜桃沙冰同埋提子沙冰完全冇味,淡到好似水咁。所以唔太建议饮沙冰,饮其他可能会比较好。
可能因为人少嘅关系,上菜速度都几快。店员都几有礼貌。
至于小食方面,味道就冇咩特别,份量都颇多。