2019-01-26
今日因为工作关系路经北角渣华道,当时是早上11时半,突然想食久违了的南记米线,但是除咗用腐皮包住调左味嘅鲮鱼肉再炸脆嘅鱼肉春卷之外完全忘记了什么好食,自己一个人堂食之后买咗一个外卖打的攞返屋企俾爸爸做午餐。我的堂食午餐包括:我话要小窝米线,车仔𩠌要鱼腐、一向驰名的鱼肉春卷及我系谭仔云南米线最钟意食嘅竹笙。店员问我使唔使要麻辣,我话要,点知张单打出嚟系叫做:「双拼小窝,米线、春卷、鱼腐,加竹笙,转麻辣汤底,合共$47」我觉得鱼腐好好食,俾谭仔云南米线的还要好,好大粒,好涨!竹笙处理得唔好有浸味,而且冇摆落麻辣汤底烫,淡茂茂!鱼肉春卷水准没有改变(即是都很好)。呢度嘅麻辣汤底有啲花椒辣椒油浮面,所以我只敢饮少少,以免致肥。我爸爸的外卖米线点了:蕃茄汤米线,车仔𩠌点了鱼腐、牛筋、菜肉鲛,点知张单打出来是这样写的「双拼蕃茄浓汤,改缐,鱼腐、牛筋,加菜肉饺,合共$52」爸爸话牛筋好味、鱼腐都好味、菜肉饺唔得。呢个品牌嘅米线店没有侍应服务,好似快餐店咁喺收银处order左食物俾咗钱,再等出餐处的萤幕出现一个手持飞仔的号码才去攞食物,所以如果啱啱shopping完或者买咗𩠌,喺呢度食就会好狼狈,同埋
我的堂食午餐包括:
我爸爸的外卖米线点了:
呢个品牌嘅米线店没有侍应服务,好似快餐店咁喺收银处order左食物俾咗钱,再等出餐处的萤幕出现一个手持飞仔的号码才去攞食物,所以如果啱啱shopping完或者买咗𩠌,喺呢度食就会好狼狈,同埋呢度嘅用餐流很快,食完就要即刻走。
呢间分店长期有二至四个food panda食物速递员送外卖。