餐厅: 小曼谷泰國美食站
资讯:

铜锣湾真系太多野食, 朋友想食泰国菜, 于是就试下呢一间。呢间餐厅门口有一个好大嘅特色位,就系有一个火车嘅摆设,而且成间餐厅嘅装修格局都有配合到火车嘅风格,例如佢啲吊灯都系齿轮嘅款式,有趣!餐厅内嘅位置都几多,而且都坐得阔,我哋两个人可以安排坐到一个四人嘅座位,舒服!我同朋友睇咗个Menu好耐,因为佢个菜式选择都非常之多!完全都唔知食咩好!跟住望到隔离枱有一个非常之巨大嘅咖喱汁嘅东西,觉得十分之吸引,问咗原来系咖喱法包软壳蟹,于是都心郁郁叫咗一个试吓!跟住再叫咗一个沙律+飞天通菜+几串串烧, 当然唔少得食泰国嘢一定要嗌嘅椰青啦!我哋未叫嘢食之前佢已经好贴心咁样俾咗两杯暖水我哋,而且非常之有礼貌讲咗句叫我哋小心热,呢样嘢做得真系好好,有礼貌既晚饭系会令人食得开心好多!首先嚟嘅系椰青,十分之巨大,见到劲开心!椰青水好清甜,而且椰青肉都够软身,因为有啲椰青肉系可以好硬,呢个够软身可以刮到啲肉嚟食, 我清晒, 哈哈!飞天通菜成碟野都好靓,佢放咗一朵兰花做装饰,令到成碟菜嘅颜色好靓,食得好开胃。通菜好爽,而且味道适中,辣度适中,好啱我食!跟住再嚟咗一串鸡肾同埋两串鸡全翼,鸡全翼嘅size好巨型,
铜锣湾真系太多野食, 朋友想食泰国菜, 于是就试下呢一间。

跟住再嚟咗一串鸡肾同埋两串鸡全翼,鸡全翼嘅size好巨型,我哋一人食一只,真系好满足!佢个皮烧得真系好脆,味道都好够,食得真系好开心!

鸡肾个量都真系几多,有成7,8旧,我同朋友两个人食都可以食到唔少,而且重点鸡肾够淋,呢样真系难得,最惊食到啲好硬身嘅鸡肾!

泰皇咖喱法包软壳蟹

跟住嚟咗个重头戏,就系软壳蟹咖喱包,真系超级超级超级巨型!好抵食,呢个要趁热食,个软壳蟹非常之新鲜够热够脆,好好食! 个咖喱系好香,但系唔辣嘅,而且配合埋个包,成个口感真系好丰富,真系好好食!呢个一定要叫!

泰式柚子沙律

柚子沙律,呢个我系觉得好有惊喜!因为我好少食到类似呢个口感嘅柚子沙律,首先柚子好清甜嘅,唔苦! 大虾好爽好新鲜。重点佢落咗啲花生碎,我觉得好好食,系好脆口嘅花生碎, 好新鲜炸出嚟嘅花生碎, 而且佢个汁再加少少酸汁再有甜甜地嘅口味,呢个味道我真系好喜欢食!呢个又系一定要叫!

其实我见到坐附近到有一个live Band 嘅位置,好有特色,不过可惜今日就冇人喺度啦。

整体来讲,呢间野嘅味道系好好食,而且佢个量系超大,其实我哋今日嗌多咗,净系𠮶个咖喱包我哋已经食唔晒; 跟住服务都好好,佢哋个个都好有礼貌,叫你小心唔该等等。而且都坐得够舒服!

呢间野一定会再嚟帮衬,满足!
2021-12-30
泰式柚子沙律