2023-03-16 437 浏览
经过呢间Lúa好几次,门口嘅装潢真系好靓,有漫天灯笼,仲可以选择室外嘅位置,呢个天气真系啱晒。今日咁啱去咗铜锣湾SOGO买嘢,所以就顺道到访一下。室内设计亦都不俗,挂著充满越南风情嘅吊灯,就系要话俾你知佢哋呢度系出品正宗越南菜。越南小食好多都好吸引,所以我哋就二话不说拣咗呢个乜都有齐嘅街头小食滋味拼盘,款款都可以试吓。越南小食又点少得鸡翼,不过呢度唔系牛油鸡翼,而系沾上秘制柑桔汁鸡翼,鸡翼带有柑桔嘅清香,感觉冇咁油腻。另外就有自家制甘蔗虾及甘蔗猪串各两件,相比起甘蔗虾,甘蔗猪串味道更加出色,甚有惊喜。猪肉春卷馅料细腻,除咗有猪肉,仲配有唔同嘅蔬菜蓉,外皮又够脆口,味道比较突出。另外仲有一群迷你春卷,其实同大春卷味道相若,不过每啖一小口嘅感觉,佐酒真系一流。另外我哋仲拣咗自家制纯鱼扎肉三味汉堡,原来佢并非汉堡,而系有三件巨型鱼块叠成嘅鱼肉汉堡。自家制鱼扎肉分别有原味、茴香叶同胡椒味,100%鱼肉制造,所以非常弹牙,我就会钟意由淡味嘅原味开始食,三款味道亦各有特色,个人认为最好有三至四人分享呢个巨无霸。另外选择咗潘切直送小墨鱼春捞檬,捞檬嘅汁并唔系普通鱼露咁简单,而系啖啖充满海鲜味。最钟意
街头小食滋味拼盘
柑桔汁鸡翼
另外就有自家制甘蔗虾甘蔗猪串各两件,相比起甘蔗虾,甘蔗猪串味道更加出色,甚有惊喜。
自家制甘蔗虾及甘蔗猪串
猪肉春卷
迷你春卷
自家制纯鱼扎肉三味汉堡
潘切直送小墨鱼春捞檬
最钟意佢嘅原只墨鱼,爽滑弹牙,有啲小墨鱼入面仲充满墨鱼汁,食到个嘴黑哂好搞笑。
饮品买一送一,所以拣返两杯有酒精嘅Cocktails,Autumn in Hanoi系乌龙茶底配上桃味酒精,两者味道平均,好啱女仔饮。
Autumn  in  Hanoi
而另一杯Phu Quoc Ocean Paradise味道真系非常非常特别,首先沿着杯边嘅原来系海盐,再配上浓浓嘅伏特加味道,真系非常特别!
Phu  Quoc  Ocean  Paradise
街头小食滋味拼盘