2018-12-23 1047 浏览
今日翻查返之后,先知原来呢一间旧底叫做运通泰酒楼,小时候每个星期日都几乎系呢度饮茶,食我至爱的烧卖、千层糕、麻蓉包。想起旧日的日子,服务都有啲旧式,侍应粗粗鄙鄙咁,但却揾唔番旧式味道。餐牌上虽然有一啲私房菜,但系要两日前预订。 由于去到先知道,所以无缘食。 只系简单叫咗啲𩠌菜。荔芋香酥丸唔知点解叫做香酥丸,佢明明就系一块饼嚟㗎! 新鲜炸起,少少油腻啦!不过都几香的,味道都唔错。当红炸子鸡好明显系两只鸡沟埋一齐,有几旧比较新鲜,但系其余好似系翻炸咗咁的,啲肉都唔系好嫩。栗子豆苗出街食菜要成$100 真系有啲唔抵㗎! 好彩呢个豆苗都冇苦味。龙趸两食,一个清蒸,一个炒不过我觉得呢碟太多油,啲鱼肉唔够嫩。 西芹好老,有根。清蒸𠮶个龙趸啲肉比较嫩,好食啲。上汤龙虾伊面伊面完全挂唔到汁,不过佢用的好似系旧式的伊面,冇味。 龙虾啲肉唔够弹牙,味道都唔够出。

荔芋香酥丸
当红炸子鸡
栗子豆苗

龙趸两食,一个清蒸,一个炒
不过我觉得呢碟太多油,啲鱼肉唔够嫩。 西芹好老,有根。

清蒸𠮶个龙趸啲肉比较嫩,好食啲。

上汤龙虾伊面