2023-04-26
早两日听朋友讲起话长洲海傍嘅Pink Pig转咗手,咪行出去试吓啰!Pink Pig其实好耐之前我都帮衬过一次, 位于海傍道转角嘅舖位,附近食肆都几多㗎! 舖位𥚃面基本上得几个吧位,大部分嘅坐位都喺外面,唔多人行过嘅时候都坐得几舒服.因为老板娘系泰国人,所以当然要试吓佢嘅招牌泰式牛肉汤河,再加个青木瓜沙律,我老公就要个厚切烟肉汉堡.两个人食就只可以试住咁多先!虽然佢嘅客人唔系太多,但因为系即叫即做,所以都要等咗大约15分钟先至上个青木瓜沙律. Presentation系唔错而且好有泰国风味,好食😋 再嚟个牛肉汤粉,汤味浓(虽然以我嘅口味就略为淡咗少少),不过系好味而且牛肉都好多,上面件萝卜淋到系入口就溶化嘅! 睇嚟好似唔系好大碗,不过食落都好多㖞!而老公嘅汉堡就好juicy,不过就真系似乎细咗少少啰!呢度嘅价钱喺长洲都算中上,有酒精嘅饮品要$78,其他饮品就大约$40-50左右,而且要加10%服务费! 喺长洲连加一要差不多$100食碗泰式牛河, $100一个细细个嘅 burger,就算几好食都系觉得not value for money! 我哋两公婆叫咗3款食品冇饮嘢都要$270,抵唔
呢度嘅价钱喺长洲都算中上,有酒精嘅饮品要$78,其他饮品就大约$40-50左右,而且要加10%服务费! 喺长洲连加一要差不多$100食碗泰式牛河, $100一个细细个嘅 burger,就算几好食都系觉得not value for money! 我哋两公婆叫咗3款食品冇饮嘢都要$270,抵唔抵食就见仁见智. 不过佢嘅 location好,所以到我哋临走嘅时间都真系有好多人入嚟打卡食嘢嘅!