2023-01-18
2032 浏览
好朋友一早book左朗屏嘅omakase同我庆生日,超幸福~ 小店虽然得十几个位,日系简单装修好舒服,空间感亦非常唔错。Lunch set有两款,都有茶碗蒸、汤、甜品,$780 set就跟3款前菜、1款烧物、10贯寿司同卷物,$480 set就跟12贯寿司。首先系茶碗蒸,非常幼滑鲜甜。接著就系3款前菜 - 鳕鱼白子同两款刺身。白子系是鱼类的精巢,话说好补同有营养。平时好少食,入口顺滑有d似creme,一d都唔腥,系特别嘅,不过钟唔钟意就见仁见智~ 刺身有两款,有我最系钟意嘅赤贝,非常爽甜~接著就系10贯寿司,分别伊佐木、帆立贝、真鲷、缟鲹、池鱼、䲠鱼、甜虾、鲭鱼、中拖罗同海胆。比较特别嘅系第一次食缟鲹,系上等嘅深海池鱼王,肉质比池鱼更有弹性而且肥美。款款食材都好新鲜,钟爱三款非伊佐木、帆立贝、中拖罗莫熟。伊佐木颜色好靓白里透红,鱼身鲜甜得嚟加埋柚子胡椒酱更加清香~ 一向都钟情帆立贝,那丰厚肥美而白雪雪嘅帆立贝简直令人想encore~ 中拖罗入口软绵绵油香满泻嘅满足感真系不得了!海胆都好出色。卷物干瓢卷唔常见,葫芦瓜以酱油腌制,非常爽脆有咬口,简单嘅食材亦能成一番美味。烧物炸虾天妇罗嘅面
烧物炸虾天妇罗嘅面衣非常薄,酥脆而不腻,连虾尾都脆卜卜食得。仲有面豉汤同劲香浓芝麻雪糕,食完超满足。
食物高质,遗憾嘅地方系整个用餐体验十分赶,十二点准时去到入座,坐左十分钟都未够只系食紧第一道茶碗蒸已经同我地讲要食快少少因为个半钟内要还台…其实仲有客都系啱啱到… 好赶客… 我地刚刚先开始咋喔~ 如果用餐时间长返d d会更佳~