因为某旅游app做优惠嘅关系,所以发现太子有呢间卖「攦粉」嘅小店,其实唔知系乜东东嚟,就试下啦。呢日lunch time就去咗太子,个位都几近地铁站。门面细细,出面主要就卖糕点,入面就有几张枱櫈可以食攦粉。我同两个同事一人叫咗一碗攦粉,用木桶上几吸睛😛。汤底可以拣清汤、酸辣、麻辣同沙嗲,辣度就再有得拣。我就要咗沙嗲,一嚟到已经好香🤤,汤底够味挂粉唔错,唔会辣。至于同事叫嘅清汤就无咁惹味,芹菜味较重。沙嗲汤仲配埋紫菜添,清汤无的,而每碗都配有啲瓜菜萝卜丝👍。我哋夹埋叫咗三款唔同嘅𩠌share食,有🍢鲜炸鱼片头($33)、🦑鲜炸墨鱼卷($38)同🐔香茅鸡翼($38)。每款𩠌嘅份量都唔少,鸡翼4只,墨鱼卷3条,鱼片头4嚿(呢样就略嫌少啲)。3样都几好食,特别系鸡翼,脆得嚟唔干身,味道适中;墨鱼卷就可以再弹牙啲。讲返攦粉,我相信其实个名系佢哋改的🙈,因为google完无乜大记以外嘅结果。攦粉系用米浆造的,个感觉似银汁粉咁粗嘅濑粉,每条都好长好滑,粗幼度一样,成条都好平均👍。不过就略嫌唔够烟韬,夹得耐会断。但overall嚟讲,呢个攦粉初体验都唔错,而且性价比高,平均$3x搞掂,食完又饱饱😋。呢

呢到仲有卖糕点🥠,例如砵仔糕、白糖糕、茶粿同芝麻卷等等。我同事食完晏买咗好多返公司食,我就试咗芝麻卷觉得都好食,但一盒要$20,就唔系好抵;而砵仔糕味道就无乜特别。

总括嚟讲,呢间攦粉几抵食同好食😋,𩠌同埋粉本身都唔错,推介鸡翼同沙嗲汤。我如果再经过都会嚟食,几啱口味。另外佢仲有好多自家制饮品,下次嚟试埋。餐厅环境同店员服务都ok啦,正正常常。
2019-10-08
  • 大记攦粉(沙嗲汤)