2015-02-22
我从南非返黎,老豆就去南非了,佢几个朋友就黎同佢食返餐吧,老豆住喺彩德,有朋友要放工先得闲,夜晚9点,就去彩德唯一酒楼食返餐为佢送行吧。之前喺哩间饮过茶,但晚饭就真系第一次了,就试试啦~一班男人饮酒食饭,食饭系次要,倾计饮酒先系重点,7个人,就黎个一千三百蚊左右嘅套餐啦,再黎两枝大啤,本来要蓝妹,不过部长话蓝妹啱啱先放入冰箱,唔够冻,就饮另外一种啦,饮完都唔记得自己饮过边只先黎碟【拼盘】,烧肉唔会过咸,肥肉瘦肉比例合理,9点钟都冇搭啲头头尾尾俾我地算系咁啦,就系皮唔系太脆啰。油鸡亦够嫩,味道适中,鸡味印象中可以接受,起码唔会觉得淡。烧鸭唔干,亦唔太咸(我地饮酒加嘛,就算真系有少少咸都唔觉得有问题啦),当然唔可以同【清真惠记】𠮶啲专卖铺相提并论啦~白云凤爪亦够肉地,食落唔会瘦蚊蚊的,味道就一般啦。海蜇亦差唔多,口感正常,但感觉上觉得淡咗些少,但喺合理范围之内啰,算系咁啦~ 哩盆左拼右拼拼盘个碟都俾啲𩠌装满了,算有诚意了【炸子鸡】几乎系同拼盘一起上的,饮酒食饭嘛,就系要饮得高兴食得开心,哩类头盆类食物当然系一齐上先食得过瘾啦,抵赞!炸子鸡炸得外脆内嫩唔干,有鸡味同时唔过咸,亦唔太油,中上之
【炸子鸡】几乎系同拼盘一起上的,饮酒食饭嘛,就系要饮得高兴食得开心,哩类头盆类食物当然系一齐上先食得过瘾啦,抵赞!炸子鸡炸得外脆内嫩唔干,有鸡味同时唔过咸,亦唔太油,中上之作 当然亦唔排除系被现场良好气氛影响食欲啦
食完头盆有野落肚之后就黎饮汤喇,今日嘅汤系【高汤翅】,咁当然系一般嘅酒楼翅啦,味道正常冇特别,ok啦,唯一问题系。。。。醋呢?胡椒粉呢?一班人食饭饮酒,影相本来已经怪怪地,又饮又食又倾计就懒得再去问人攞了 何况味道又可以接受。
再黎就系哩碟【奶油虾伊面】喇,先讲啲奶油,味道稍微系有啲淡的,又唔系自己一个人食,好似冇咩原因令我试完觉得唔够好之后去加盐啰 但口感就非常好喇,唔太稀亦唔太稠,再加上口感唔太烂嘅伊面,哩碟𩠌嘅质量算几好架喇,味道浓少少会更好啰~
跟住上嘅就系过年嘅传统菜色【发财蚝士】了,酱汁调味一啲都唔太咸,令发菜味道良好。蚝士嘅大细可以接受,口味能保持传统,调味适中唔会掩盖蚝士本身嘅味道。藏底嘅菜能保持口感唔会过软。成道菜嘅味道都归功于酱汁嘅调味,传统嘅哩道菜的确令人食得舒服啊(咁多年,食过咁多次哩味𩠌,过淡嘅少见,过咸嘅,见过太多了。喺控制成本嘅情况下,食咗嘅几只蚝士边位嘅口感整体黎讲都系喺可以接受嘅水平)
哩味【蟹肉西兰花】调味偏淡(当然唔排除我𠮶事已经俾酒精影响咗口味啦),但感觉上真材实料,西兰花食落亦新鲜,软硬度亦适中,煮得唔会太软或者太硬,酒楼食饭,最紧要舒服,睇落舒服
【生菜冬菇螺片】亦系经常见到嘅菜色,螺片切得都几大片,冬菇亦唔细粒,酱汁同之前嘅发财好事味道差唔多(食过年菜其实几厌的,每年食嘅野差唔多,味道亦相差无几),煮得够软,底嘅生菜依然保持口感,食落冇咩挑剔点就够了。
然后上台嘅就系蒸鱼了,我食得鱼少,肉质有咬口,应该系一条班吧,感觉上蒸得唔老(食到最后时段了,食到差唔多,当然亦饮得差唔多啦其实我都唔系好多姐,只系食到差唔多,亦差唔多饱,感觉就唔会咁敏锐架喇)可以话觉得味道还可以,唔觉得特别新鲜,鱼嘅味道亦唔觉得特别好味,反正感觉ok啦
下一样呢?感觉上差左少少野,有人提起,系咪应该仲有碟炒饭嘅呢?好几个人都有感嘅感觉。。。我睇下张菜单。。。冇喇。。。水果呢?。。。冇啵。。。时间已经唔早,我地亦都唔想重新再叫又要再等了。。。。。。但系点解酒楼唔喺份菜单上加碟炒饭呢,成本唔系好高,但系就令成围菜完整好多了,水果亦一样。。。就算都冇呀,都可以喺最后一味𩠌上台嘅时候提醒一下嘛,宜家就食到两头唔到岸啰。。。
虽然话整体味道系唔差的,但上酒楼食饭嘛,一向都系食感觉的,食得开心,饮得开心,聊得开心先系重点,宜家完成度差咗啲,就令我地食得唔够痛快啰。咁当然我地冇喺事前发现哩围菜缺乏啲咩而事先加𩠌,我地都有问题,但我觉得对方都应该体贴啲啰所以如果仲有下一次嘅话,点𩠌嘅时候就要留意喇(当然今日点𩠌嘅唔系我啦)
仲有嘅系今餐冇用咗咩贵价嘅食材,一围菜7个人食(啤酒另计),平均每个人要俾两百蚊,以街坊就楼黎讲贵咗啲啰,仲要食完有遗憾咁离开(冇炒饭同水果)。。。