2020-01-20
上星期六同朋友行完街,系旺角揾下好西医肚,无意间揾到呢间餐厅。因为想试D新野,所以就想试下台湾担担面。大家有冇谂过,其实担担面到底边个地方美食😂😂?成日见上海舖有,今次就台湾美食。其实担担面本身系来自于四川。但近几年,自从传到香港、台湾、日本后,演变成唔同味道。本身担担面只得面条同汤,但呢间舖头就加埋台式牛肉同牛筋。先讲汤底,味道非常浓郁,汤底用左牛肉汤,加上花生酱同辣油熬制,我觉得做得唔错,汤同花生医煮匀,而花生酱减低左肉汤既到油腻度,变到容易入口同更有风味!面条就一般,但都可以挂到汤,吸收到汤既味道👍🏻!我觉得牛肉同牛筋都做得出色,牛肉都煮到好稔,牛筋煮到起胶咁,相对比红烧牛肉,味道更浓更好食😋!配料就有花生碎、冬菜同肉燥,食落咸咸香香,更有啲口感。整体嚟讲,牛肉同牛筋做得唔错,又多旧又好入味,而汤底好浓郁,担担面份量都大份,所以卖73蚊都算系抵!
牛筋牛肉担担面