2023-07-20
今日嘅心情真系好兴奋,同班老友一齐去中环食饭。一入餐厅,香料嘅香味即刻填满咗空气,可能因为连日嘅阴雨天气,令我地更加肚饿,所以今餐尤其期待。我哋叫咗一份招牌菜「生牛肉河」同埋「猪扒鸡翼红饭」,睇住菜单上嘅描述,真系食嘢嘅欲望激增。上菜速度好快,可能因为我哋选咗比较早嘅用餐时间,所以餐厅入面都未有咁多客人。第一道上嚟嘅系「生牛肉河」,新鲜嘅牛肉片放喺热辣辣嘅米粉上面,而牛肉表面仲裹住一层辣椒,色彩真系吸引。夹起一啖牛肉河,入口爽滑得嚟,牛肉嘅鲜味完全保留,配合微辣嘅辣椒,实在系令人胃口大开。跟住,「猪扒鸡翼红饭」都上齐啦,一盘香喷喷嘅红饭配埋金黄酥脆嘅猪扒同鸡翼,令人垂涎欲滴。先试咗一啖红饭,带著淡淡嘅香菇味,口感有啲弹牙,令我忍唔住多食咗一碗。然后试咗猪扒,脆皮之下露出多汁嘅猪肉,每一啖都令人赞不绝口。鸡翼亦都入味,香嫩多汁,实在系超美味。谂起多年前,呢度系我同屋企人一齐食饭嘅地方。当时餐厅装潢比较简单,但佢哋嘅美味食物同亲切服务一直系咁吸引客人嘅。而家嘅「越侨」装潢更加现代化,但系依然保留住啲浓厚嘅家乡气氛。