2018-11-23 845 浏览
上openrice搜寻过, 土瓜湾附近, 呢间铺头嘅海鲜据说是 - 平靓正, 啱晒我哋呢啲穷等人家啦。舖头环境光猛, 应该系最近新装修。鱼缸唔算大, 可供选择嘅海鲜种类, 要睇时令, 唔会有太多选择。 但基本上鱼、虾、蟹, 及一般贝壳类系有嘅。老细亲自招呼, 听佢介绍, 叫咗一只「白蟹」,  姜葱煮; 另外想食鱼, 见差唔多枱枱都有叫嘅「油浸笋壳鱼」, 咁我哋都唔执输啦, 跟大队叫一份大嘅; 然后老板话圣子做特价(买6送2), 就点咗一份「豉椒炒圣子」(有8只)。<姜葱炒白蟹> 衰贪平, 其实应该食膏蟹或肉蟹(大只啲、多啲肉、又有蟹膏)。白蟹就奀瘦啲, 冇咩肉食。但胜在佢嘅调味、煮法、火候都好「正」, 好好味!<豉椒炒圣子> 老板冇介绍错! 非常新鲜、弹牙爽口。 火候、手势唔使讲, 掂! 好味!<油浸笋壳鱼> 绝对系招牌菜! 用嘅鱼大条少少, 所以会有好多肉食, 而且里面嘅肉会更加控制得鲜嫩、唔会咁容易「炸过火」。好掂! 呢个菜色令人难忘!唯一缺点: 可能人手不足, 出菜比较慢少少。优质服务: 呢度既侍应好贴心, 惊我地饿亲, 花生、小食

姜葱炒白蟹

油浸笋壳鱼

唯一缺点: 可能人手不足, 出菜比较慢少少。

优质服务: 呢度既侍应好贴心, 惊我地饿亲, 花生、小食源源不绝补给!

2018-11-11
姜葱炒白蟹