呢晚去中环接个朋友放工、食个饭,点知一下漏招无打去原本想去间餐厅问下有无开,就摸门钉了😭。朋友即时提议话不如食越南粉,试下蔡澜𠮶间,都好丫,反正我未试过。佢话餐厅啱啱开𠮶阵,中午食饭时间排队排到傻,呢晚去到就唔系𠮶回事啦😏。去到第一个感受就系服务劲不知所谓🤢,呢个时期要量体温、消毒先入得系正常,但我哋唔知,直接行咗入去就俾人赶返出嚟...。但其实门口企咗一班阿姐自己围威唯吹水,完全无理过啲客,基本上可以讲佢哋唔知有客入嚟,所以无帮我哋做餐厅要求嘅嘢,唔关我哋事啰!唔通我要走埋去问「唔好意思呀,我系咪要俾你量咗体温先入得呀?」👎🏻,加上呢个唔系单一事件,我哋食嘅期间有好几位客人都有同一经历。好喇,终于入到去,又要等一轮先等到有餐牌...。噢原来系点餐纸嚟,自己画,老实讲张纸都几唔清晰下。以一碗Pho嚟讲,价钱偏贵,最平都$68一碗,仲要收加一服务费。我想问呢到边忽有服务?服务员多唔代表有服务!唔嬲都偷笑啦😡。我本身想叫特别汤牛肉河粉,但要成$128又唔舍得食🙈,所以同朋友叫咗一人一碗普通嘅越南牛肉粉$68,拣两款𩠌算。另外,再加多样小食。🐂我𠮶碗叫咗生牛肉+牛肉丸,𩠌嘅份量还好,牛丸有六

🐂我𠮶碗叫咗生牛肉+牛肉丸,𩠌嘅份量还好,牛丸有六个半粒加几片生牛肉,个汤够热,所以牛肉好快就熟,肉质亦无变老,但牛肉比较薄身同唔够大片。牛丸系好普通𠮶啲,唔系特别爽口,又唔够味。因此,我认为两款配料都系普通过普通🤔,同香港大部份Pho店差唔多,毫无优胜之处。
越南牛肉粉

不过抵赞嘅系个汤底的确几好饮🤤,应该无落味精,清清地,又唔油。落青柠汁加少少辣椒吊一吊个味,好正,但估唔到只辣椒仔个辣咁劲,只系小小一片,成碗已经有辣味🌶!
越南牛肉粉

🐮朋友𠮶碗叫咗牛筋肉+牛栢叶,佢𠮶碗就唔合格了,我第一眼睇以为餐厅唔记得放𩠌,只系上咗斋粉😂。点知系啲牛栢叶漂到雪白色,仲要劲细嚿,一嚿嘅Size系平日食开嘅1/3,甚至系1/4,加上成碗得三四嚿...。口感系好弹牙、好爽,但摄牙罅都唔够啦😑。
牛栢叶

但没有最夸张,只有更夸张嘅系啲「牛筋肉」,首先我哋expect牛筋肉点都有少少肉挂,而唔系得嚿筋,而家应该系叫「牛筋」吧。算,当我哋唔识嘢!但过份嘅系「牛筋」 比起牛栢叶更细嚿,有老花近线嘅未必睇到,又透明又碎,成碗仲要得一定两嚿(无讲大话)。我哋忍唔住问店员,点知佢指住下图𠮶嚿话就系咁㗎喇😰。
牛筋肉

本身碗粉嘅量确系偏少,不过餐牌写明系可以追加的,都算系咁,起码应该食得饱?但得咁少𩠌唔通真系加嚟食净粉咩?再者,餐厅吹嘘啲粉系自家制定点,但食落我唔觉有咩咁特别,只系发现粗幼不一😅。

每碗粉都会畀一杯仔芽菜同香花菜,但生芽菜啲草青味真系好劲,不了🙅🏻‍♀️。
香茅烤猪颈肉

🐷香茅烤猪颈肉($58),呢个又系令人失望,味道唔难食,但亦同好食扯唔上关系。份量好少,似出面餐厅午餐加配嘅小食Size,而且猪颈肉烧得唔脆、唔香,就已经唔需要再讨论落去,我不如食猪扒好过。
总括嚟讲,什么蔡澜牛肉粉亦系不外如是。如果系专登去中环食就会好失望;但当普通勉强入去食一餐就还可。不过留意返性价比其低,得个汤底称得上好啲。除此之外,就无任何其他卖点,啲𩠌仲要劲鬼孤寒啰。环境方面,舖面摆枱格局非常麻麻,枱櫈款式不一;餐厅好似有上层,唔知系点呢。衞生情况亦好一般,因为我哋坐𠮶张枱一入座已经劲湿...。最后,服务就不要再说了,收银阿姐无比张单落我手,而由佢跌,唉😔。整体系一个差嘅用餐体验,完。
2020-03-26