之前食过两次,都系蜻蜓点水咁试一两样嘢,味道、份量都算OK。今次难得同朋友喺呢头一齐睇完戏,谂住再嚟而且可以食得丰富啲。好可惜,今次嘅经验令我好失望。我哋八点钟坐低,唔够10分钟已经完成落单,哗!竟然喺8点15分已经上第一道tapas:煎薯仔奄列(Chorizo Tortilla)。哗!一睇个样,我问个侍应:做乜个奄列煎到咁㶶呀?佢好似借咗聋耳陈只耳,当听唔到即刻走开,我同D朋友再三确认原来真系无错,心谂,唔通个奄列去完非洲再返嚟?味道?个心情即刻沉一沉啦,食落咪就系煎到过晒火嘅炒蛋啰,唯一嘅好处系香香哋热辣辣,而里面嘅薯仔只系白烚,传统菜式上应该有西班牙肠,但我唔太觉得食到啰,整体上味道毫无特别,甚至可以话偏淡,就好似啲薯仔唔记得落盐咁样!!真实版系咁嘅:而餐牌理想版本系咁嘅,白净靓仔几多:跟住,系另一道tapas:蕃茄煮薯仔煎蛋(Patatas Bravas)。呢味嘢上枱嘅时候用个铁pan仔装住,喂!?唔够热嘅?暖暖哋咋㖞,佢上菜上得咁快,感觉佢好似喺厨房一早煮定,只系装落个铁pan,然后加只煎蛋就搞掂拎出嚟。味道?用返茄煮过酸酸地嘅薯仔粒,配一只煎蛋,感觉上唔使咁贵出嚟食,自己屋

而餐牌理想版本系咁嘅,白净靓仔几多

跟住,系另一道tapas:蕃茄煮薯仔煎蛋(Patatas Bravas)。呢味嘢上枱嘅时候用个铁pan仔装住,喂!?唔够热嘅?暖暖哋咋㖞,佢上菜上得咁快,感觉佢好似喺厨房一早煮定,只系装落个铁pan,然后加只煎蛋就搞掂拎出嚟。味道?用返茄煮过酸酸地嘅薯仔粒,配一只煎蛋,感觉上唔使咁贵出嚟食,自己屋企煮都得,味道完全冇惊喜。真实版系咁嘅

而餐牌理想版本系咁嘅
,睇吓真实版啲蕃茄干一嚿嚿几丑样,同理想差太远了
!!

上次食过红菜头沙律(Beetroot Salad)好好味,而且又大碟,所以今次想食过返寻味,点知 ... 点解细碟咗咁多嘅?原本同餐牌份量差不多,今次同餐牌嘅份量就差好多! !庆幸嘅系,味道仍然同上次一样,保持沙律汁甜甜酸酸嘅调味,有红菜头嘅清甜,冇菜彩头嘅腥味。真实版本系咁嘅

而餐牌理想版本系咁嘅,睇吓份量相差几多,现实版个沙律碗空洞洞的
好啦好啦,跟住终于到主菜出场,系一个接一个嘅失望
! !首先系烧鸡,改咗一个好爆嘅名叫做霹雳烧春鸡(Piri Piri Chicken),系之前食过嘅,上次觉得烧得只鸡好嫩滑好多汁,而且个酱汁嘅味道好特别,其实就好似大家去澳门旅行食嘅「非洲鸡」。咁今次点呢?冇乜嘢,味道依旧,酱汁依旧,但只鸡啲肉冇上次咁嫩滑,而且,成餐饭都系同一个问题,一只微暖嘅烧春鸡系乜嘢玩法?因为系招牌菜,所以星期日多人帮衬就烧定晒摆喺度??咁大间餐厅,厨房咁缺人手咩?真实版本系咁嘅
今次算系同餐牌上理想版本最接近嘅一道主菜
跟住落嚟,系今次好想食嘅另一道招牌菜:烩海鲜盘(Seafood Cataplana)。唔好讲笑,呢个海鲜盘上枱嘅时候,心情跌到落谷底!
哗!咁混乱嘅?点解混乱成咁嘅?大杂烩嚟架?
你俾返餐牌幅相个样嘅三份二我都好吖!论味道, OK嘅,只系觉得比较咸啲,系用好香浓嘅海鲜浓汤煮成嘅海鲜盘,有面包蟹、大虾、青口、花甲。其实,面包蟹都系好睇唔好食,因为蟹壳口,啲蟹肉又好鞋,如果有得拣,我宁愿食花蟹,其实,如果系澳门食,好多餐厅都系用花蟹。大虾唔系唔新鲜,只系唔爽,咁就够失望啦!至于青口同花甲系最好食嘅,又肥美又鲜甜。好可惜,仍然系𠮶个问题,成盘嘢上枱嘅时候又系暖暖哋咋,做乜喺香港食葡国菜唔可以热辣辣架咩? ?嗱!现实版系咁混乱甚至可以话系核突嘅
而餐牌理想版本就靓到呢
,俾佢张相呃咗,你唔怪得我见到好想叫架,中伏啰
,真系一念天堂,一念地狱

好啦,到最后嘅焗鸭饭。去过澳门食葡餐嘅朋友应该无人唔识啦!系澳门食最有名嘅焗鸭饭,就知道鸭肉系藏喺底,饭面要焗到脆,接近饭焦咁,面头再舖上几片葡国香肠,焗左啲油出嚟,渗落啲饭度,咁就一流啦!咁呢度呢? ?饭面唔够干身,饭粒又碎又松散,即系啲饭粒系断开哂,所以特别松散又碎,至于主角鸭肉,摷到落底,见到份量少之又少。真系觉得可以用唔合格来形容! !现实版系咁样嘅
而餐牌理想版本系咁嘅
,勉强都算接近,但好明显睇得出,现实版本根本未焗干饭面,啲葡国香肠同啲咸猪肉,都未焗够,特别系块咸猪肉,好似未焗过一样,so sad啰

今餐总括来讲,真系失望一浪接一浪!点解厨房做嘢咁求求其其,完全对食物卖相毫无要求??
而且,俾人感觉上好似好多食物都系预先制作,搞到上枱嘅时候温度只系喛暖,感觉真系好差! !

2017-09-03