2018-09-24
最近成日食海鲜, 但今晚食过一间名不虚传嘅海鲜包, 估唔到满有惊,新奇之余亦非常美味, 值得我又要纪录低俾啲朋友参考下。餐厅位于湾仔汕头街。地下𠮶层系卖各式饮品 , 餐厅设置于楼上。先试了来自法国嘅生蚝($52 @)肉质爽脆带少许海水味, 仲有优惠 五只送一只。因为还想试其他美食, 就点了一个最basic 嘅 Signature Combo. 其貌不扬嘅海鲜包味道绝对有惊喜。 首先打入气体吹胀个海鲜袋。 胶袋出面仲有个网, 免得海鲜嘅尖壳 刺穿胶袋。 摸摸个袋原来系热嘅, 原以为海鲜系冻食再混入 酱汁。 我们选了柠檬胡椒酱汁。 店员把球体翻了几下, 就可以剪开个袋。 打开之后香气扑鼻, 里面嘅材料同酱汁已混为一体, 卖相虽然有啲混乱, 但味道真系冇得顶。 酱汁有淡淡柠檬味同蒜蓉, 仲混入胡椒味同牛油。 系我食过咁多种酱汁最难忘最美味的。 再加上海鲜嘅精华都渗入, 令成袋海鲜更加鲜甜更加惹味。青口同蚬都非常嫩滑, 最厉害系佢每款海鲜都系梗梗熟, 唔会over cook。 蚬尤其鲜甜, 蘸上酱汁简直系人间美食! 海虾亦新鲜爽甜, 仲有香软嘅薯仔同香肠,个side 都唔输蚀。Jasm
餐厅位于湾仔汕头街。
地下𠮶层系卖各式饮品 , 餐厅设置于楼上。
先试了来自法国嘅生蚝($52 @)
肉质爽脆带少许海水味, 仲有优惠 五只送一只。
Signature Combo
Jasmine Apple Lychee Iced Tea $48
呢杯茉莉苹果荔枝茶比较淡身, 茶味同荔枝味唔太浓烈。
墨西哥软玉米饼
墨西哥软玉米饼$98
纯粹系为咗食牛油果酱, 好多时我都会拣墨西哥玉米片。 但今日这款是软玉米饼, 夹著的馅料就成为沙律菜, 好美味带少少既辣。 上面嘅虾肉煎得好香好惹味! 酸忌廉酱汁同个沙律都好夹。
炭烧大扇贝伴番茄沙沙$108
番茄沙沙酸酸甜甜, 配衬大大只扇贝亦非常鲜甜, 铺面嘅火箭菜清新, 最喜欢这种独特嘅味道。
路易斯安那特色蟹饼
路易斯安那特色蟹饼$98
切开蟹饼已闻到好香嘅丝丝蟹肉味, 感觉完全冇沟到粉, 成个蟹饼都由蟹肉组成, 淡淡香甜鲜味, 外皮亦冇好厚嘅面包糠炸粉。 系我食过最好味嘅蟹饼!
蒸大蚬茄汁扁意粉
蒸大蚬茄汁扁意粉$138
卖相讨好, 逐只蚬肉排得靓靓。
意粉酱汁非常惹味, 有番茄嘅酸同蒜味, 连带蚬肉嘅精华也一并混合, 美味无穷。
店员服务殷勤, 亦能专业地介绍各种当造海鲜。 席间看见店员也为其他生日嘅顾客唱生日歌, 非常热闹。
之前喺饮食节目见过这款海鲜袋, 今晚终于一尝, 果然滋味难忘。