2021-10-20 327 浏览
难得同朋友相聚,要试吓d良心餐厅😇餐厅都几阔落,而且新开所以d野都感觉上干净d!我地一行两日,叫左一共两个前菜、两个主菜、两个伴碟、一个甜品同两款饮品🤰🏽值得一赞嘅系餐厅嘅服务好好,由入座到落单上菜,甚至埋单嘅时候都态度友善,成餐饭都食得好开心😊🍽鹅肝炖蛋一开头系觉得将法式炖蛋同鹅肝结合,感觉好新奇😆食落炖蛋好滑,而且有淡淡嘅鹅肝香味,配上充满牛油味嘅脆多士就更香😋呢个煮法令到鹅肝嘅油腻感消失,食多d都唔怕腻👍🏽🍽芝士焗大烤菇由于即焗嘅关系,所以会迟少少先上菜~净系睇相都觉得好不得了,芝士酱系填到满泻😍食落系似将千岛酱同芝士混合埋一齐,所以会惹味得黎唔会觉得好腻👍🏽旧菇就算焗完都仲系好juicy,好味😋🍽法式黑毛猪鞍扒💯其实挣扎咗一阵先决定嗌呢个,因为唔想食红肉,但又怕会好鞋,点知好有惊喜🤩猪鞍扒非常厚,都有大约5cm左右但系切落去中间系好粉嫩,完全唔会鞋同韧❗️而且就咁食都好香,点埋侧边个芥末酱会令味道更具层次🥰🍽原条烤鱼配特制泰式酱汁睇餐牌讲鱼嘅种类未必每日一样,要视乎货源~当日食嘅系,条鱼本身都用咗d盐去调味,就咁食都好重鱼油味🤪个泰式酱汁酸得黎带有辣劲,而且香草味好浓,用黎点鱼肉
难得同朋友相聚,要试吓d良心餐厅😇
餐厅都几阔落,而且新开所以d野都感觉上干净d!

🍽鹅肝炖蛋
鹅肝炖蛋

一开头系觉得将法式炖蛋同鹅肝结合,感觉好新奇😆
呢个煮法令到鹅肝嘅油腻感消失,食多d都唔怕腻👍🏽

🍽芝士焗大烤菇
芝士焗大烤菇

由于即焗嘅关系,所以会迟少少先上菜~
净系睇相都觉得好不得了,芝士酱系填到满泻😍
旧菇就算焗完都仲系好juicy,好味😋

🍽法式黑毛猪鞍扒💯

猪鞍扒非常厚,都有大约5cm左右
但系切落去中间系好粉嫩,完全唔会鞋同韧❗️
法式黑毛猪鞍扒

而且就咁食都好香,点埋侧边个芥末酱会令味道更具层次🥰

🍽原条烤鱼配特制泰式酱汁
原条烤鱼配特制泰式酱汁

睇餐牌讲鱼嘅种类未必每日一样,要视乎货源~
当日食嘅系,条鱼本身都用咗d盐去调味,就咁食都好重鱼油味🤪
个泰式酱汁酸得黎带有辣劲,而且香草味好浓,用黎点鱼肉好惹味🤤

🍽时令炒菜
当日蔬菜有扁豆、羽衣甘蓝加幼芦笋,全部都好新鲜🥬
餐厅煮嘅时候应该落咗柠檬汁,所以食落会酸酸地
如果拎嚟配一啲比较多油份嘅主菜就会比较适合~

🍽香醋糖心蛋
香醋糖心蛋

卖相好打卡able📸
味道都好特别,食落系猪脚姜味,个人非常之钟意❤️
开胃得黎又可以补充蛋白质,好健康~

🍽热窝上的布朗尼配自家制雪糕
热锅上的布朗尼配自家制雪糕

黎嘅时候会连埋朱古力酱上,可以按自己喜好决定淋几多~
不过就算淋晒都唔会好甜,系似70%朱古力😇
布朗尼一拮会有啲散,同埋中间唔系好湿润,但点埋d酱同雪糕食就啱啱好❤️

🍵玫瑰茉莉花茶
玫瑰茉莉花茶

佢哋嘅花茶都系一壶咁上,都有两至三杯嘅份量~
呢款饮落有淡淡嘅花香味,好舒服☺️

🍵桂花乌龙茶
呢个系朋友叫嘅
佢表示都几好饮,乌龙味好出~
2021-10-15
庆祝纪念