2024-01-29
走入《菊一》嘅门口,第一眼睇到𠮶阵食物,已经心谂: 呢啲食物睇落实在有咁的劲! 我拣咗个汁煮猪软骨叉烧饭,靓仔服务员送上手嘅一刻,即刻香气四溢,芝麻撒喺面,卖相吸引到五知呀!饭底涌出𠮶股酱汁香,舖天盖地,啖啖叉烧,肥瘦适中,猪软骨腍滑得嚟入味,重点系个seafood mix入面嘅蟹肉棒,鲜嫩弹牙,感觉到厨师几番工夫。翌日,拣咗个浦烧鳗鱼饭,啖啖入味嘅鳗鱼,简直就系一绝😍!肉质厚实,同淋上蛋花嘅酱汁一齐衬底,每一啖都满满嘅满足感。呢间鲦鱼烧得系属于岩晒我口味𠮶款,👍🏻厚切去骨鲦鱼,每一口都好满足。喺呢度食,真系感觉到每样食物都做足咗功夫。手卷嚟讲,螺肉手卷真系有惊喜,唔似平时外卖店𠮶啲冰山冰山嘅感觉,今次食落啱啱好,唔系冻,又揭到海鲜鲜甜真材实料嘅本色。总结,《菊一》畀我嘅感觉就系嚟自厨房嘅诚意同专业,无论系叉烧定鳗鱼,每样嘢都做到位,让人食落心情都好。揾食唔用落大陆斧,顶级享受都可以平民价格。下次再黎,必须要继续揾食佢地其他拿手好菜!🍴👌🏼🥢