東歐餐廳

Ivan The Kozak
朋友刚去完海参威就话好挂住个边嘅嘢食,所以就揾到呢间食东欧菜嘅餐厅。其实东欧菜系香港真系比较难揾,而且仲要正宗就难上加难。入到去成间餐厅红卜卜,好有俄罗斯Feel。老板话佢地其实系乌克兰菜,厨师都系乌克兰人,眼望就好似得老板同佢个仔识讲广东话~Anyway入正题,先讲嘢饮,手工啤酒我觉得系一个好大嘅 Bonus,呢度有5款手工啤酒,本身差啲叫咗唯一一枝德国啤,好彩老板叫停我,原来系因为无晒另外个4款乌克兰啤酒先会叫德国啤。Anyway 最后我叫咗黑啤 Baltijos,饮完落去最后会有啲蜜糖味,好中意。朋友叫嘅系白啤,系花香味嘅啤酒,但我觉得饮完比较酸。餐汤都好惊喜,叫左一个南瓜忌廉汤同埋罗宋汤。南瓜汤好香好滑,但绝对唔系开粉个啲,系食得出用南瓜蓉整嘅汤,而且上面仲有啲 Nuts有啲咬口。罗宋汤就仲惊喜,饮开个啲系椰菜生菜加牛肉煲嘅,但呢个系用红菜头煮嘅汤,清甜好饮,真系好好味。就算唔食其他嘢都要饮汤丫我觉得。食物叫咗个磨菇薯仔饺子,味道系几好嘅,但就有啲济。另外叫左个炖鹿肉,佢系用石锅上,所以上菜个阵咋咋声仲要好香,食落鹿肉炖到有啲似牛腩咁香淋,薯仔都索晒啲汁几好食,不过就比较浓味

食物叫咗个磨菇薯仔饺子,味道系几好嘅,但就有啲济。另外叫左个炖鹿肉,佢系用石锅上,所以上菜个阵咋咋声仲要好香,食落鹿肉炖到有啲似牛腩咁香淋,薯仔都索晒啲汁几好食,不过就比较浓味啲,如果中意食清啲嘅朋友就可能唔太啱,我个人就几中意食。老板话下次应该叫羊肩同兔肉!仲好食~同埋唔系到到都有嘛!

最后叫埋个蜂蜜蛋糕,仲写埋一帆风顺帮朋友饯行。感觉呢度好适合生日饭、纪念日同约会嘅地方~下次会黎食埋个羊肩!!!!

不过系中环LKF,价钱就偏贵,不过食到餐正宗东欧菜我觉得就值啦~
Craft  beer  baltijos
南瓜忌廉汤、罗宋汤