2017-03-30 967 浏览
今次翻返嚟沙田区,之前经过开新城市广场,就见到呢一间Tom and Toms Coffee,已经好想试,因为比佢个装修吸引左,加上又想试一试呢度嘅吐司。外观上面几特别,因为佢系用货柜几形式造成门面,好似近年韩国都比较喜欢用呢一种嘅设计。里面嘅座位其实好少,大概容纳到10个人左右,我哋坐咗喺里面嘅一张吧枱。买嘢食嘅形式,同埋个格局有啲似旁边嘅Starbucks ,都系喺个柜𠮶度拣完吐司之后,再拣埋野饮,就攞个牌仔放系个位度,然后有人送餐过嚟。呢度吐司嘅款式都比较特别,难得黎到,我哋亦都想试吓一啲出边未试过嘅吐司,我哋拣咗以下呢一个蒜泥奶油吐司( $50 )。好好奇,一个吐司点样可以整成咸味,而有好食嘅呢?先讲一讲口感方面,佢嘅吐司系出色嘅,如图所示,见到外层亦都烘得啱啱好,有少少焦嘅感觉,咬落口之后其实好脆,里面嘅面包亦都好松软,中间夹杂着芝士,吐司嘅温度将芝士庆得熔熔地,几好味,好有韩式嘅感觉(真系唔知道,其实呢间系咪韩国餐厅嚟架呢?)至于味道方面,我会用蒜蓉包来形容,食落去好似系松软小小嘅蒜蓉包,唔似食紧一个甜品,你可以当系一个普通小食。(如果嫌佢咸,你可以点小小侧面嘅糖浆)薄荷朱古

蒜泥奶油吐司
好好奇,一个吐司点样可以整成咸味,而有好食嘅呢?

薄荷朱古力汤姆沙冰( $48 )
特大杯薄荷朱古力汤姆冰乐
好后悔叫咗薄荷味,因为佢嘅薄荷嘅比例太重,饮落去有啲似牙膏嘅感觉!
从来饮野我都唔会饮剩,但系呢杯饮左一半我已经唔想饮喇!除咗薄荷味,佢嘅朱古力都几浓郁,如果想试佢个沙冰,我都系建议你唔好要薄荷,咁样会好饮好多。
埋单两个人就$98,其实主要系想食个吐司,两个人share其实系完全唔够饱,好似食咗一块面包仔咁样,今次其实纯粹贪得意,过下口瘾姐;服务方面就普普通通啦;而装修方面,装修得几靓嘅,但系实际坐落去就唔太舒服,你唔会可以好舒服咁样,一边食,然后慢慢倾计,如果系纯粹想食个吐司,试吓啲特别味道嘅话,你可以一试嘅,如果唔嫌贵的话。
2017-01-17
蒜泥奶油吐司