2009-08-30
同好友罗莎庆生定必食日本菜,加上睇到食评,决定嚟试一吓。订位嘅时候要求坐window seat,呢个决定果然无错。虽然望落楼下有个空置嘅平台,加上两边有大厦阻挡,但总算清楚睇到对岸,在天清气朗嘅情况下,有尖沙嘴嘅夜景送饭确系赏心乐事。不过好奇怪,一般嘅日本料理会先上刺身、寿司然后至到熟食,好等食客嘅味蕾从淡到浓咁享受食物本身嘅真正味道。呢度就唔系,无分次序,感觉都几乱,而味道亦好坏参半。清酒煮大蛤($68)— 每只蛤都大大只,几新鲜。马粪海胆($100)— 虽然话系板装胆而并非新鲜一只只即开,胜在够新鲜甜美,正!矶烧饱鱼 — 酱汁较甜,加上鲍鱼无味又太绵,食咗都唔知系乜。如果有优惠券,一试无防。铁板大虾($48)— 唔系肥到出哂膏𠮶种,都算新鲜爽口。串烧黑豚肉车厘茄、露笋卷($18、38)— 露笋无惊喜,反而车厘茄嘅甜味好出。可能块黑豚肉比较薄,烧得较干,所以食唔到佢本身嘅味。北海道带子刺身($26)— 唔系大只,但总叫ok新鲜甜美。鱼薄切($48)— 入口起初无味,但入喉就感觉到淡淡鱼味。如果加上辣萝卜蓉同酱汁,鱼嘅鲜味即刻以倍数提升。鹅肝多士($38)— 鹅肝够大件同厚身,入口即
清酒煮大蛤($68)— 每只蛤都大大只,几新鲜。
铁板大虾($48)— 唔系肥到出哂膏𠮶种,都算新鲜爽口。
北海道带子刺身($26)— 唔系大只,但总叫ok新鲜甜美。
鹅肝多士($38)— 鹅肝够大件同厚身,入口即有满足感。
野菜手打稻庭乌冬($48)— 幼细、弹牙。
北海道牛奶巨峰布甸($48)— 个名好吸引,卖相就好一般,胜在巨峰汁另上,咁就可以随住个人喜好增加甜味。
总括嚟讲,同三两知己坐低响舒舒服服嘅环境,唔使太昂贵嘅消费,又可以睇到海景,此餐厅可以系一个唔错嘅选择。