2024-01-26
嗲呀!今日嚟到百花渔庄,彷佛发现咗味觉嘅宝库。第一转头已经入手咗潮州蒸粉果,每一啖都系滑溜溜嘅美妙,充实嘅馅料夹带住略带Q弹嘅皮,真系得意极了!转个弯试咗古法马拉糕,千层嘅软糯,咬落去热腾腾地扑鼻而来嘅糖香,就好似时光倒流返去小时候𠮶种甜蜜感觉。再黎一讲,豉汁蒸凤爪真系啱晒口味,啖啖肉不太松软,豉汁风味亦唔会喧宾夺主。😋 家乡咸水角外层嘅酥香配埋内里鲜美嘅咸鲜,一啖一啖食得出新鲜炸制嘅满足!而且,烧卖双拼能够一次过满足我想要嘅双重口感,肉感饱满得嚟唔单调。当然,点心之后嘅养颜红枣膏绝对系女士们嘅心头好,食完叉烧包同糯米鸡,嚟个甜品正流晒口水!🍮✨ 点完心意之旅,就系暖胃汤品嘅时候。肚饿时候,一个养生粥底加埋金腿虫草花花胶鸡锅,煲出嚟嘅汤水鲜美入味,真系满满嘅滋补。啖啖鲜甜海鲜配上香滑细致嘅手切牛肉,再煮入粥水之中,简直系完美!特别系用来收尾嘅牛肉粥,带埋红糟嘅醇厚,好正宗!中山脆肉鲩肉质厚实得嚟唔失水准,至于美国桶蚝就更加唔使讲,滑溜溜嘅口感同海味,真系轻松衬咗好几碗粥。🐚我喺度食过嘅每一样小点,都系匠心独运,每一式都对得起食客嘅味蕾,绝对值得推介比大家。啱晒想揾返呢份传统而有创新嘅味
我喺度食过嘅每一样小点,都系匠心独运,每一式都对得起食客嘅味蕾,绝对值得推介比大家。啱晒想揾返呢份传统而有创新嘅味觉享受嘅朋友。