2021-05-19
满心欢喜见到新店,装修靓,仲要存theme,好期待。上午11:40到达,已经要排队,无所谓,话哂即叫即做,真的要耐心等候。等咗差唔多30分钟,入得。因为排队时有大把时间,所以坐低已经可以即叫得。点知已经有啲口味卖晒⋯⋯无问题,大家迁就啦。叫其他。等咗20分钟,终于有得食⋯⋯⋯一碗面。我哋一共叫咗3碗面、27只饺子、2杯豆浆、1壶荞麦茶。我哋4个人,边个食先好呢?再等10分钟,终于有1杯豆浆⋯⋯2分钟后,第二杯豆浆到。再过一阵子,’荞麦茶‘到嘞。咦?咁浅色嘅⋯⋯无所谓啦,等佢泡多一阵,可能就会浓啲。其他嘢陆陆续续到啦。面:同即食拉面无分别,除咗唔系自己煮同贵啲。饺子:啲皮确实好滑,大部分都足料,不过亦有‘啲料应该好矜贵’款式(order系三鲜,块皮包住几粒蛋碎)豆浆:白色嘅水加糖‘荞麦茶’:Highlight 到嘞。泡咗20分钟后仍然浅色,试味先⋯⋯咦,桂花茶味嘅。问下专业的server呢杯系乜茶?佢话系桂花茶嚟嘅。我话唔好意思,我叫荞麦茶,可以check单换过嘛?佢再话‘吓。其实系有桂花唧’。我话‘唔系呢,无荞麦味’。佢转身同supervisor讲‘个客话已要换荞麦茶’。点知super
面:同即食拉面无分别,除咗唔系自己煮同贵啲。
豆浆:白色嘅水加糖
‘荞麦茶’:Highlight 到嘞。泡咗20分钟后仍然浅色,试味先⋯⋯咦,桂花茶味嘅。问下专业的server呢杯系乜茶?佢话系桂花茶嚟嘅。我话唔好意思,我叫荞麦茶,可以check单换过嘛?佢再话‘吓。其实系有桂花唧’。我话‘唔系呢,无荞麦味’。佢转身同supervisor讲‘个客话已要换荞麦茶’。点知supervisor好劲咁好快话‘呢杯系桂花茶,一睇就知’⋯⋯佢就系无听清楚佢个讲乜⋯⋯我嘅回应系‘系呢,我叫荞麦茶,呢杯桂花茶,麻烦帮我换’⋯⋯supervisor话‘吖,睇真啲,系我哋加咗桂花比你杯荞麦茶,其实系荞麦茶’。我话‘唔系呢,成杯桂花味,无荞麦味’⋯⋯佢有佢继续推搪,我开始黑面,继而放弃,佢就悔气地话‘唉,算嘞,我换比你’。我坚持话唔驶,‘既然你一路系话我饮唔出,系我问题’。
其实一杯嘢$28,你换比我而假设真系我味觉有问题,咁你都系$28,做乜要咁呢?之后一路礼貌态度都好冷淡。
只此一次,下不为例!