2024-01-18
㖊日本著感怀嘅心情去咗间平民化嘅餐厅,食咗下土家鲜香脆口嘅凉菜同埋滚热嘅粗犷刀削面,真系一场味觉上嘅惊喜之旅🤤。首先,个凉拌小黄瓜真系够哂脆,清新爽口,而家想起嚟嘴巴依然有个清香;浸得啱啱好,唔会过于湿淋淋或者太干巴。同枱嘅拍档拣咗个香辣牛肉,卖相抢眼得嚟又唔会太辣,适合唔喜欢吃太刺激嘅朋友。𠮶块牛肉腍滑中带啲嚼劲,配上餐厅特制嘅辣椒汁,简直就系味蕾上嘅骚动。🌶️刀削面嘅话,刚刚好嘅面条厚度加埋啱啱提供嘅热气腾腾汤底,硬朗嘅牙口加埋汤面温暖嘅拥抱,冷飕飕嘅天气下正!每一啖都令我仿佛离开咗香港去到咗北方面食嘅发源地。商吓口面,啖啖暖意🍜。食完今次,下次唔使谂咁多,直接拣几样小菜再加一碗刀削面,晚饭就搞掂喇!特别提一句,餐厅服务都几好,让人食得坦心。下次仲要带埋朋友一齐去试下其他口味,叹叹最后一口饮品,个樽仔奶茶又几好饮,茶香扑鼻,满足晒!🥤