2019-02-02
湾仔返工lunch当然要周围觅食,见到呢度开咗间新嘅泰加台式餐厅,佢叫做Thaipei餐厅装修得几好,光光猛猛,但系入面就唔大。由于新开所以唔算多人,入到去午餐餐牌选择都唔算好多,大概有六款左右。午餐唔包餐饮价钱已经系60至90蚊左右, 相对地贵,最平嘅系饺子,一般嚟讲都未必会叫,因为唔够饱,所以平均价钱都要与70至80左右。叫咗招牌泰式船面,因为呢间都几泰式风味,而且我觉得佢泰式风味比台式风味更浓厚,所以就试下呢度嘅泰式嘢。船面个汤好香浓,真系富有泰式风味味道唔错,而且汤嘅香料配菜都好似泰国当地食嘅一样,汤粉配美国牛肉都算系几厚几香牛肉味, 而且仲有猪肉丸,开头以为唔多但系食落份量都ok其实呢间食物味道ok,但系午餐唔包餐饮要另外加钱,加完之后大概一百蚊左右一个午餐,真系有好多其他选择。