2021-12-08 194 浏览
又一间过江龙,本身无谂住专程去试,但𠮶日经过见唔算太多人排队,又差唔多晚饭时间,就决定一试啦。坐低用手机落单,叫咗招牌的肉汁汉堡扒蛋包饭($238) ,同埋慢煮牛肉咖哩饭($178)。店家标榜用近年香港极为盛行的「兰王」来做蛋包饭,放低见到滑蛋真系「兰王」的深橙黄色,但颜色无关味道,最多打卡靓啲,蛋包饭最紧要整体配合。满天星行滑蛋系路线,炒好的滑蛋铺在先炒后焗的茄汁饭上。滑蛋虽然系滑,但剩余的蛋汁不多,做不到蛋汁与炒蛋混和的效果。另外,蛋浆混入了带子粒,视为其特色,份量上一啲都唔孤寒,但我就觉得有啲多余,有无都无所谓。汉堡扒系牛猪混合,有少少煎得太㶶,入面亦都唔太juicy,油香亦欠奉。至于蛋包饭的肉汁吃得出牛味,蕃茄味如果重啲,多返少少酸味会好食啲,不过个肉汁食落无渣,相信经过几细心嘅处理。讲开又讲,我钟意食的蛋包饭,将饭完全包在蛋内的𠮶种,抑或日本桥老店泰明轩的蒲公英蛋包饭,将煎好的蛋放在饭上,然后一刀切开,内里蛋汁流哂出嚟𠮶种,都离不开要有充足蛋汁,捞埋啲饭一齐食,先系蛋包饭精髓。Anyways,返返香港先,另一款慢煮牛肉咖哩饭,牛肉系煮得几腍身,唔错嘅,只不过咖哩汁就有啲失望,

肉汁汉堡扒蛋包饭

Anyways,返返香港先,另一款慢煮牛肉咖哩饭,牛肉系煮得几腍身,唔错嘅,只不过咖哩汁就有啲失望,因为我实在吃不出这款是偏向辛口或甘口,咖哩的香料味不太出,有点死咸感觉,而日本咖哩向来较为浓稠(相比起印度咖哩),这里的亦比较稀身,不是我喜欢或食开嘅日本咖哩。

由于我未食过日本𠮶间满天星,难以比较质素,但独立嚟评论,只能话不过不失,加上价钱唔算亲民,可能试过一次就算了。