2006-12-29
中途回来已路过此店,只令我联想起Casa Nostra、Phonograph、The Press Room(下删10 类同类咖啡店)...而不是近看才「晃然大悟」的Habitu。要了Skim Milk Chestnut Latte:温度是合适的,奶类含量高,啡味若隐若现...可能是面头的chocolate syrup 盖过哂吧,但同时又盖埋栗子糖浆味...以一杯咖啡,或者以一杯拿铁而言,太滑,太creamy(同对个人而言,太甜)。俾四个bartender serve 我一个已「受宠若惊」,但为o左区区一杯latte,俾四个bartender serve o左我成二十分钟则极度震惊:四个人(三个新手+一个老手)都搞唔掂一杯latte(尤其是勾一朵唔靓既花),似乎过份o左。成八个人o系吧位度,但可以令个个客等到唔耐烦...咁多人,为乜。Caffe Habitu 湾仔皇后大道东8号地下2527-8999 http://openrice.com/big5/sr2.htm?shopid=17193