2009-05-02
是日单车乐, 去到大埔要医肚,系超级城一路行,想揾间唔系连锁店都几难,见到沙陇餐厅可以坐街,又可以粗豪D,即刻去食返餐先。啊姐话2点有下午茶,点十就比我地落单,算唔话得…我地二人叫左一个鲜牛米:$19、下午茶set炸菜肉丝米+冻啡:$19+$1、炸肶沙律+冻柠茶少甜:$24+$1。炸肶沙律呢个系继豉油西餐后又一典型港式食物!沙律系百份百地道,即系青瓜、薯仔、甘笋、西芹再加d罐头生果捞上沙律酱,。如果你食开鬼佬果只牛牛沙律、呢个沙律你一定唔o岩,但如果钟意食呢味港式沙律,沙陇个沙律就可以一试,虽然港式沙律技术含量不高,但净计「用料足」已经有好多餐厅唔合格,呢度份量足、用料算系新鲜。相对地炸肶较为失色,虽然炸完都食得出腌得名味,但系叫做细只,而且还未去到脆gei程度…炸菜肉丝米不过不失,面质几好,但系份量都几细,如果用$19来说有d唔抵。鲜牛米最好食的东西,成碗size大得不成比例,同个炸菜肉丝米有好大对比。汤底系潮州汤、加d芹碎同菜圃,好浓郁的鱼味道。牛肉既多且软滑,食落无渣,正!冻柠茶少甜,冻啡全档最有问题就在茶水,太甜!冻柠茶已经少甜,但系只系平常无叫少甜果只味;冻啡无叫少甜,立即甜
炸肶沙律
炸菜肉丝米
鲜牛米
冻柠茶少甜,冻啡
全档最有问题就在茶水,太甜!冻柠茶已经少甜,但系只系平常无叫少甜果只味;冻啡无叫少甜,立即甜到飞起…其实柠芋个茶系整得几好的,又唔老又唔浊;咖啡都唔系难饮,但太重手的甜,全部破坏哂了…