2010-11-14
又到左一年一度大闸蟹季节, 呢日就去左鸿星, 食左$438 套餐.1) 大闸蟹 (2皇一后): 大闸蟹一绝, 公既就劲多膏, 蒸完之后成只蟹都系黄油, 连食蟹脚时都有油滴出来, YUMMY~!!!!! 而蟹后就好多蟹籽, 真系食到停唔到口. 食完蟹waiter会为你送上姜茶驱寒, 杯茶真系好够姜~!!!!!2) 蟹粉小笼包: 蟹都未食完就拎左来, waiter又话要趁热食, 咁就食左先. 冇乜特别, 虽然睇得出黄黄地既油, 但系味道同普通小笼包差唔多.3) 红烧鸡丝翅: 都ok, 不过同小笼包一样, waiter一早就拎左出来, 都未吃完蟹, 结果食完翅. 蟹冻左要叫佢换过, 好在佢都俾我地换. 讲返个翅, 味道ok, 不过睇落料好少.4) 外婆菜手抓虾仁: 分量唔多, 下面既照片就系一份, 唔讲以为自己夹送去自己只碟. 其实呢样即系翠肉瓜炒虾仁. 因为本人唔食虾, 所以只评翠瓜. 都炒得ok, 唔会太"淋".5) 原只鲍鱼烩翡翠: 普通, 一只鲍鱼 4-5cm + 一只冬菇 + 一条菜胆. 个汁太浓.6) 竹笼飘香饭: 呢个系除左蟹之外最好味既一道菜. 其实卖相唔系好靓, 但系味
6) 竹笼飘香饭: 呢个系除左蟹之外最好味既一道菜. 其实卖相唔系好靓, 但系味道真系好好. 应该系话鸿星佢自己既腊味做得好, d腊肠腊肉切得好幼细, 连饭一齐蒸, 所以d精华都流哂落个饭度, 每一啖饭都好香. very good~!!
7) 杏汁凝香露: 杏仁露, 好滑. 不过唔够热, 好似摊冻左小小.
整体来说呢个大闸蟹宴系成功. 因为主角大闸蟹真系好好味.其他菜虽然不过不失, 但发现到惊喜菜色(荷叶饭)真系乜都抵返. good~!!!!!