2021-01-25
喺The One行街,见到3楼开咗间新嘅日式餐厅,整体装修有啲似日式庭园感觉,顺便喺度食埋lunch😛拣咗个角落位,有一棵植物做装饰几有文青feel,顺便可以打下卡☺️餐牌有不少选择可以拣,似和风洋食,而且甜品配搭都几吸引,不是出面可以随便揾到嘅款式~黑毛和牛牛扒丼青森温泉玉子~整体卖相好靓,不只是牛肉或玉子,有不少蔬菜作装饰,就像一个迷你庭园一样,整体感觉好refresh😊牛扒都煎得刚刚好,有少许脆边,配合炸蒜令整体味道更为香口,而且仍然保持肉汁,很juicy~肉质都不会过韧,反而带有少少筋位感觉更为爽口🤗玉子呈半流心,有如啫喱状,切落去嘅时候不会流失大量蛋汁,一啖放进口里,然后慢慢溶化🤤静冈煎茶香蕉焦糖批~比较少见煎茶和香蕉嘅配搭,焦糖批的中间带有片片香蕉,为质感较为厚实的焦糖批带来另一种层次,而且香蕉嘅味道较为浓郁,同甜甜的焦糖味互相配衬,不过可能过于浓郁,煎茶味道不太突出,有淡淡的香气~批上的忌廉则令整体较为湿润~
黑毛和牛牛扒丼青森温泉玉子~
静冈煎茶香蕉焦糖批~