2018-03-31 43 浏览
今次嚟到铜锣湾,食日式火锅,一人一锅嘅模式好多餐厅都有,但系呢间系食过最正宗同最正嘅餐牌嘅设计好有日式风味,彷佛返咗日本老家嘅餐厅食嘢咁我同朋友叫咗两个寿喜烧套餐,嘢饮嚟咗先,系柠檬梳打同提子梳打炭酸饮品好多气,打边炉饮就最夹柠檬味带少少酸,而提子味就偏甜然后其他嘢都陆续上嚟因为两个都系寿喜烧,所以除咗肉之外其他嘢系一样嘅,有生日本鸡蛋,玉子烧,味噌汤,渍物同白饭 玉子烧入面有葱,几香,渍物方面就系有紫苏叶嘅味道,同埋咸菜朋友拣咗普通嘅牛肉,肥瘦都适中,而我拣咗鹿儿岛黑牛和牛牛肉系一位讲日文嘅日本人端上嘅,佢用心咁介绍咗一下,仔细一问先知原来佢系日本嚟嘅老板娘(当时谂,如果我哋识日文就好啦)和牛有好靓嘅雪花,虽然脂肪较多,但因为薄切,所以都好正锅入面有满满嘅蔬菜 本菇,大葱,娃娃菜,豆腐,芋丝,萝卜本菇有好大梳,大葱都切得好大段,同其他蔬菜一齐煮完,个汤充满蔬菜嘅甜可能因为系新餐厅,所以啲炉具好新净个火好猛,好快就滚汤底十分浓稠,系甜甜嘅酱油香,当啲蔬菜开始熟,我都忍唔住落牛啦啲和牛牛肉本身已经好靓,轻轻过下个汤就熟透和牛片变得晶莹剔透,食落入口即溶,嫩滑得嚟肉质好淋,唔使咬咁济就已经

餐牌嘅设计好有日式风味,彷佛返咗日本老家嘅餐厅食嘢咁

炭酸饮品好多气,打边炉饮就最夹
柠檬味带少少酸,而提子味就偏甜

然后其他嘢都陆续上嚟
玉子烧入面有葱,几香,渍物方面就系有紫苏叶嘅味道,同埋咸菜

朋友拣咗普通嘅牛肉,肥瘦都适中,而我拣咗鹿儿岛黑牛和牛

(当时谂,如果我哋识日文就好啦
和牛有好靓嘅雪花,虽然脂肪较多,但因为薄切,所以都好正

锅入面有满满嘅蔬菜
本菇,大葱,娃娃菜,豆腐,芋丝,萝卜

可能因为系新餐厅,所以啲炉具好新净
个火好猛,好快就滚

啲和牛牛肉本身已经好靓,轻轻过下个汤就熟透
和牛片变得晶莹剔透,食落入口即溶,嫩滑得嚟肉质好淋,唔使咬咁济就已经溶化哂
牛肉味甚浓,唔使点酱汁已经好好食

朋友嘅普通牛肉都几好食,比起和牛,普通嘅肥牛片较有咬口同肉感
浸泡系寿喜烧嘅汁之后,再沾一转打好嘅蛋汁,入口充满蛋香好juicy
捞多几碗白饭都仲得