2016-05-09
母亲节前夕,揾间靓野同妈咪叹茶先。呢间陶源酒家位于iSQUARE 24楼,睇晒维港靓景,绝唔失礼。打开点心纸,都几多特色点心:「安格斯牛柳天鹅酥」($40/2件),一上枱,天鹅造型已经赢晒,氹得阿妈好开心!酥皮做得松化,一戳即刻散开,入面系惹味牛柳,有浓浓既酱汁,牛柳够腍,好食。一不离二,再黎靓牛柳。从来食肠粉都系白色皮既,呢个「乌贼特级牛柳肠粉」($39)就黑mi mung,好特别。肠粉皮用墨汁搓过,但基本上无特别既味道,皮做得软绵,好得;入面系用洋葱炒过既牛柳,香口,牛柳好腍有肉味,值得推介。生煎包大家食得多,但入面多数系菜肉,呢度既「松露鹅肝酱煎包」($30) 竟然仲有松露同鹅肝!咬开细心睇,会见到有一粒鹅肝,几香;松露味唔算太抢,唔会抢走鹅肝既味道;面包皮除左个底煎脆左,顶部仲有一块脆片,令到成个包咬落去都好脆,美味。食左几样点心都浓味,黎个「健康藜麦野菌素饺」(中点) 中和番。素饺包成三角形,外面洒上藜麦,入面系红萝卜、豆角、杂菌等等,虽然系素,但味道唔寡,好味。我翻查资料,原来藜麦低钠、低脂、低升糖值、低热量,近年被推为超级食物,有「营」氏必食。点左咁多潮野,叫番个传统「鲍
打开点心纸,都几多特色点心: 「安格斯牛柳天鹅酥」($40/2件),一上枱,天鹅造型已经赢晒,氹得阿妈好开心!酥皮做得松化,一戳即刻散开,入面系惹味牛柳,有浓浓既酱汁,牛柳够腍,好食。 一不离二,再黎靓牛柳。从来食肠粉都系白色皮既,呢个「乌贼特级牛柳肠粉」($39)就黑mi mung,好特别。肠粉皮用墨汁搓过,但基本上无特别既味道,皮做得软绵,好得;入面系用洋葱炒过既牛柳,香口,牛柳好腍有肉味,值得推介。 生煎包大家食得多,但入面多数系菜肉,呢度既「松露鹅肝酱煎包」($30) 竟然仲有松露同鹅肝!咬开细心睇,会见到有一粒鹅肝,几香;松露味唔算太抢,唔会抢走鹅肝既味道;面包皮除左个底煎脆左,顶部仲有一块脆片,令到成个包咬落去都好脆,美味。 食左几样点心都浓味,黎个「健康藜麦野菌素饺」(中点) 中和番。素饺包成三角形,外面洒上藜麦,入面系红萝卜、豆角、杂菌等等,虽然系素,但味道唔寡,好味。我翻查资料,原来藜麦低钠、低脂、低升糖值、低热量,近年被推为超级食物,有「营」氏必食。 点左咁多潮野,叫番个传统「鲍汁鸡脚」俾妈咪。阿姐送黎时,话最后一碟啦,可想而知呢一味好受食客欢迎,想食唔好太迟叫。一食,果然唔错,无论鸡脚同花生,都炆到好腍好入味,影相夹得耐都会化开,简直系化骨绵掌! 最后叫多个 甜品,「冰花葛仙米伴360奶冻」($29)。葛仙米又叫水木耳,佢既味道同质感都似木耳,只系细块少少;糖水底系红枣味,清清淡淡我好buy;至于奶冻,睇名就知系用北海道360牛乳做,有奶香,够滑,而且鲤鱼造型够精致,喜欢奶食品既朋友唔好错过。