上星期去过一次,以为差劣情形只是偶然发生,昨天(8月2日) 再去试一次,依然同样差劣:.服务员:OK - -- 全个餐厅大堂只得3个侍应 + 1个知客(兼埋单及收银 )。各人都做到踢晒脚, 但都能快手快脚, 态度虽乏笑容, 难得亦无黑口黑面!.食物:嘛嘛哋OK --- 个别食物如三文鱼,甜虾刺身及天妇罗虾都OK; 但金菇牛肉卷好鞋,烧海虾及蚝不新鲜,粥又不热, 仲有………好多都嘛嘛哋。.但最令人气愤的是厨房部的工作态度, 用料差不特止, 最不专业是乱cut 顾客order! 可能又是人手唔够做唔切,但都不应随意cut单,钟意就出,唔钟意就唔出, 客人不知就里, 在出面呆等! 我2 人落咗order 要6只天妇罗虾, 15分钟不来, 再落order,又15分钟不来,笫3次落order 我同侍应讲话之前两次order冇嚟到, 叫佢同我跟紧呢张笫3张单, 但个侍应都冇啲反应! 结果又等左10分钟都冇嚟, 真系火都嚟埋,叫个侍应入厨房check吓张单, 点知唔够两分钟,个侍应居然攞出嚟一小碟得两只天妇罗虾,我即刻捉住佢话我order 6只㖞, 佢竟然话系照人头计嘅 (咁即系1人1只嘅意思
但最令人气愤的是厨房部的工作态度, 用料差不特止, 最不专业是乱cut 顾客order! 可能又是人手唔够做唔切,但都不应随意cut单,钟意就出,唔钟意就唔出, 客人不知就里, 在出面呆等! 我2 人落咗order 要6只天妇罗虾, 15分钟不来, 再落order,又15分钟不来,笫3次落order 我同侍应讲话之前两次order冇嚟到, 叫佢同我跟紧呢张笫3张单, 但个侍应都冇啲反应! 结果又等左10分钟都冇嚟, 真系火都嚟埋,叫个侍应入厨房check吓张单, 点知唔够两分钟,个侍应居然攞出嚟一小碟得两只天妇罗虾,我即刻捉住佢话我order 6只㖞, 佢竟然话系照人头计嘅 (咁即系1人1只嘅意思),咁都得!
当堂更加火起,叫佢揾个经理或高级的嘅嚟同我讲,结果佢就叫咗个知客小姐嚟(可能佢就系成间餐厅最高级𠮶个) , 我话两个人order 6只天妇罗虾都唔算多啫, 最怕我乱叫太多又唔食浪费你哋啲食物啫,事实并非如此,我落咗3次单又等咗大半个钟头,三催四请,居然只配给两大只,问佢系乜嘢道理? 
个知客小姐当然冇得答,只有唯唯诺诺,问我要几多只佢即刻帮我攞; 我话唔想落单再等, 叫佢要10只食完就走,结果不消5分钟个知客小姐就捧来了10只,一肚气的吃罢即走!
总结 : 打开门口做”任食”,但厨房出品部就随意cut单,不合理减量,甚至唔出俾客人;未知是否真的是厨房部的工作态度差不专业, 抑或本身是公司的主意? 假若是前者,公司的招牌给你做衰,公司玩完的话你也冇得捞啫! 唔知佢识唔识谂 !
不过很不明白,难道公司管理层真的不知道,他们都是隐世之仕,从不关注有关公司的食评? 细看下面近期的几篇食评,大都是毁多于赞, 若管理层或老板依然不针对厨房出品部的劣习作出改善,情况继续,而客人都再不回头光顾,则可以预见其一定离走上末路之途不远!
2012-08-02
  • 三文鱼刺身