2023-12-29
未出发旅行之前,实在太思乡,同埋太想饮杯matcha🍵 又去咗红叶茶屋🍁 不过今次系去荃湾分店,有榻榻位,仲会望到红叶景添☺️➿ 豪华海鲜丼茶渍饭 *香浓虾汤 ($178)一碗饭两种食法,正😆 海鲜有帆立贝、吞拿鱼、牡丹虾、三文鱼、三文鱼籽🍣 食材新鲜☺️ 饭量都几多,伴渍物食,唔觉唔觉就ko咗成碗饭🍚➿ 香葱柚子蚬肉乌冬 ($85)好有心机咁用咗蚬去砌个花形出黎☺️ 本身蚬加高汤呢个配搭都几清甜,加埋柚子就令成碗乌冬多咗阵阵清新感😌🌱 乌冬弹牙!➿ 旬之野菜 (+$35)好和风🇯🇵 有麻油香嘅炒杂菜,入面有份量几多嘅椰菜、红萝卜丝🥕 本菇、洋葱🧅⋯⋯➿ 镰仓红叶茶屋抹茶提拉米苏 (+$35)用木盒装住,未食已经闻到淡淡抹茶味🍵 抹茶粉同cream嘅比例好好,唔会好甜,配抹茶类饮品一流~➿ 红豆抹茶软朱古力芭菲 ($68)如果想一次过食唔同嘅甜品,芭菲杯就可以满足到呢个愿望✨ 雪糕口味会定期更改,我哋当日就系食咗哈密瓜味🍈 味道少见,哈密瓜嘅果香几出~ 整体又充满口感,大满足😆➿ 雪糕抹茶拿铁(+$25)➿ 热忌廉抹茶拿铁 (+$25)红叶茶屋嘅冻热matcha latte系唔会令我失望嘅,
➿ 豪华海鲜丼茶渍饭 *香浓虾汤 ($178)
➿ 香葱柚子蚬肉乌冬 ($85)
➿ 旬之野菜 (+$35)
➿ 镰仓红叶茶屋抹茶提拉米苏 (+$35)
➿ 红豆抹茶软朱古力芭菲 ($68)
如果想一次过食唔同嘅 甜品,芭菲杯就可以满足到呢个愿望✨ 雪糕口味会定期更改,我哋当日就系食咗哈密瓜味🍈 味道少见,哈密瓜嘅果香几出~ 整体又充满口感,大满足😆
➿ 雪糕抹茶拿铁(+$25)
➿ 热忌廉抹茶拿铁 (+$25)
红叶茶屋嘅冻热matcha latte系唔会令我失望嘅,无论系热饮定冻饮,抹茶嘅香浓度🍵 都令第一次饮嘅铁饭脚难忘~ 佢仲话要迟啲再约朋友嚟食饭🤣