2019-02-26
食个便饭不太hea嘅粉面店(也有饭可点)之咖哩味同牛肉味都有掟企嘅浓汤河粉 (2019/02/15)坐得舒服,较少一大堆人搭台今日约朋友喺沙田区Dinner,星期五嘅晚饭时间,沙田啲食店每间都人头涌涌,晚上想食个便饭,又想可以坐得舒服,唔洗一食完就赶住走,让位比门口啲客人,此店都算喺一个好选择。虽然门口依然不时有人等位,但至少唔系茶记咁,一大张台,一大堆唔识嘅人围住一齐食嘢,唔系走迟半步都会唔好意思𠮶种。众多粉面店竞争下,它们有自己的独特性要数系沙田食粉面嘅店舖由茶记数到连锁粉面店都有4-5间嘅选择,但当朋友提议食"越北",唔系为咗食生牛肉河or咖哩饭,我就有少少好奇,朋友话佢好几次黎沙田都会黎"越北"食咖哩汤河,令我都有啲想试越式嘅咖哩汤同日式嘅差距有几大。价钱不算太贵HK$52-HK$118我哋去到店前大约19:15,店已满坐了,幸运地,等咗1-2分钟就有位。点餐时都有考虑食番我叫惯嘅生牛肉河,但其实店内嘅河粉价钱相约,西贡咖哩牛腩汤河(HK$56)一试无妨。另外,朋友对于酸辣冇骨凤爪极感兴趣,于是点了作为开胃菜,之后我地各自点咗一个咖哩腩河。饮品方面,就冇点,但店内都有水提供。咖
坐得舒服,较少一大堆人搭台
众多粉面店竞争下,它们有自己的独特性
价钱不算太贵HK$52-HK$118
咖哩腩河高质汤底,重点在汤不在肉(HK$ 56)
之前系日本食过当地嘅咖哩汤非常浓,但甜甜地,对比之下越式嘅咖哩汤浓郁之余有种微辣,口味上系有啲剌激。如果𠮶排食嘢清淡,想食啲浓味嘅汤河,咖哩腩河应该会令你非常满足。有咖哩味之外,都会感受到牛腩味嘅存在,不过牛腩肉质普普通通,唔系入口即溶𠮶种,可能因为现代人注重健康,所以牛腩不太肥。
酸辣冇骨凤爪,开胃香口(HK$ 56)
开胃菜式,酸味同辣味配合得刚刚好。提起冇骨凤爪仲谂起个传说同朋友分享,冇骨凤爪有传以前系由呀婆用口去骨,朋友仲笑说咁你一阵点餐时问下佢点去骨。冇骨凤爪只只完整,香口好味,但如果冇食惯辣嘅朋友,可能要饮住水黎食。菜式份量都算多,我同朋友食完面都唔系好食得落依个小菜,系刚刚好食哂所有嘢。可能因为女生本身胃口唔太大。
计番两人,每人一碗面加一个小食,HK$84一位。
总结,一次不错嘅便饭,食粉面唔太贵,其实仲有唔少选择,有机会下次你都黎试下依间。