2024-04-11
呢一日心思思,做完治疗后,立即沿砵兰街直行,再次嚟帮衬呢间店舖。入到店后,立即安排我坐卡位嘅一边,而店员已经拎好笔同纸起侧边等候,令我有啲压力感。好彩我没有选择困难症,很快就决定要一碟食过翻寻味嘅炸鱼皮,$15,牛坑腩加牛板筋幼面,配热咖啡,$70,一共$85。先嚟炸鱼皮,而热咖啡亦好快就到,面就随后到,虽然都等咗碗面一段时间,但都无第一次咁耐。炸鱼皮依然咁大碟,依然系咁脆,依然放落汤度会有滋滋声,呢啲系新鲜食材嘅证明,无得唔服。坑腩好腍,牛板筋呢就啲肉食等到鲜味,但啲筋就真系好硬,虽然切得好碎,但都好似食紧硬胶咁硬,唔太好食。幼面系蛋面,唔系碱水面,好爽口弹牙,而且份量都好多,多嘅程度系比普通粉面包嘅份量多,唔会系两三著就食完,所以食嘅时候,一定要扬松先好食,因为佢嚟嘅时候,啲面系压起底,而且有啲实心,但啲面系熟透嘅。至于碗汤就好失败,好咸,完全唔系清汤,成个饮食体验最差就系个汤。而呢餐最大惊喜系咖啡,虽然我唔系好识欣赏,但饮落口嘅感觉好似连锁快餐店嘅即磨咖啡,而唔似茶记嘅咖啡粉开出嚟嘅味道,好正。美中不足嘅系只有包装白砂糖,而无咖啡糖供应,否则成件事会更完美。碗面扬松后嘅卖相,可以
碗面扬松后嘅卖相,可以见到面嘅份量相当多
碗面嚟嘅时候卖相,可以见到材料几多之余,系配有葱及炸蒜
炸鱼皮份量相当多,而且无添加及好新鲜,非常难得,而且只卖$15,绝对抵食